View Single Post
Vechi 18.05.2011, 10:55:25
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mantuirea e comuniunea cu Dumnezeu.
Eu asa am inteles.
Frate ma bucur ca ai dat o definite concreta modului in care intelegi tu mantuiriea.
Conform definitiei tale pentru mantuire (care include atat izbavirea de patimi si pacate cat si desavarsirea si indumnezeirea) am sa incerc cu ajutorul lui Hristos sa ofer un raspuns.

Daca mantuirea este vazuta ca reprezentand comuniunea cu Dumnezeu, atunci putem spune ca Adam inainte de cadere era in starea de Mantuire. Corect? Bun.

De asemenea putem spune ca mantuirea nu este ceva constant, adica exista mai multe grade, nivele de mantuire. Adam avea o stare de mantuire, insa mantuirea pe care o ofera Hristos este superioara caci ofera o comuniune cu Dumnezeu mult mai profunda (intima) decat cea pe care o avea Adam initial.

Si mai mult, daca mantuirea se refera la comuniunea cu Dumnezeu, unii oameni traiesc in mai multa comuniune si altii in mai putina comuniune, asta se vede clar in viata omului in faptele sale, caci sfintii au un nivel de comuniune iar alti oameni au alt nivel de comuniune.
In decursul vietii sale omul se afla intr-o comuniune mai mare sau mai mica cu Dumnezeu, in fuctie de staruita lui in bine, deci se poate vorbi de o stare mai mare sau mai mica de mantuire.

Retine te rog ca in postarile mele, mantuire inseamna strict doar izbavire de patimi si pacate. De aceea vorbesc de desavarsire si indumnezeire care sunt posibile numai intru Hristos si numai in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine. Concret nu putem vorbi de desavarsire si indumenzeire inainte de Hristos Iisus si nici in afara Sfintei Sale Biserici (Ortodoxe).

Doamne ajuta. Har si pace.
Reply With Quote