
26.05.2011, 21:48:48
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
|
|
Citat:
În prealabil postat de Marimira
Părintele Dumitru Stăniloae despre conștiința ortodoxă ca dragoste de Adevăr
Ortodoxia – lumina curata a lui Hristos
(…) Singura Biserica ortodoxa nu s-a dedat la nici un fel de schimbare a adevarului revelat si cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Noi avem pana azi crestinismul asa cum l-au avut Sfintii Parinti din sec. II-V. Toti teologii catolici, anglicani, protestanti recunosc aceasta, unii facand se intelege, chiar din aceasta o vina a Bisericii noastre, declarand-o falsificata, pietrificata in idei si forme haine, ca una care n-a dezvoltat adevarul crestin dupa cerintele fiecarui om. Prin urmare Biserica Ortodoxa n-a stirbit adevarul coborat de sus, n-a diluat vinul ceresc cu apa sfatoseniilor omenesti, n-a purces la zadarnicirea supremei actiuni a lui Dumnezeu, de-a readuce lumea la adevar.
Cine a purces pe calea schimbarilor dupa principiul adaptarii in spiritul timpului, trebuie sa schimbe continuu, o data ce si timpul se schimba fara incetare. Unde se poate ajunge, in felul acesta, ne-o arata protestantismul, care in multi din reprezentantii lui a ajuns pana dincolo de orice invatatura crestina fundamentala.
Daca toate aceste schimbari sunt omenesti, se intelege ca greu se va gasi una care sa poata pretinde cu succes o polarizare a intregului crestinism in jurul ei. Unitatea crestinismului diversificat in atatea forme amestecate cu adausurile ratiunii umane, in dezvoltarea ei istorica, nu se va putea realiza decat prin concentrarea tuturor in jurul adevarului divin nefalsificat de oameni, asa cum il aflam in primele veacuri crestine si cum e marturisit pana azi de Biserica ortodoxa. E punctul de vedere care s-a impus mai mult in constiinta teologica si crestina din toate tarile, pentru ca e cel mai just, cel mai rezonabil. intre oamenii care se cearta, pacea se poate restabili temeinic numai prin supunerea lor unui for care-i depaseste: lui Dumnezeu.
|
Ortodoxia se identifica cu insasi traditia apostolica , si orice ruptura in continuitatea cu traditia apostolica a fost considerata ca o compozitie sau ambandonare a Ortodoxiei , care poate sa ia fie forma unei erezii , fie forma unei confesiuni separate . In timp ce Ortodoxia isi justifica prin aceasta continuitate apostolica si patristica , celelalte biserici sau confesiuni , sunt , intr un fel sau altul , iesite dintr un act de separare , act in care ele si-au format traditia lor confesionala proprie . Cu adevarat , precum ai aratat in citatul dat mai sus , Biserica Ortodoxa nu s-a dedat la nici un fel de schimbare a Adevarului Relevat si cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta traditie !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|