Citat:
Īn prealabil postat de glykys
Acuma sa ma iertati, dar sunt si cate unii care chiar vor sa se laude cu postul lor. Mie nu imi miroase deloc a bine cand vad babute care vin la masa, in biserica, chiar in manastire si daca primesc pomana in zi de post, intreaba cu atata fandoseala: "Dar e de post? Ca azi se mananca post!" Ca si cum respectivul care da de pomana in biserica nu ar sti si el ca e zi de post! Nu mi s-a intamplat mie personal, dar am auzit. Mi se pare o mare jignire la adresa persoanei respective. Daca ti-e frica sa nu te "spurci", nu mai vii la masa, sa primesti de pomana alimente care poate or fi de dulce.
Am fost insa si in situatia cealalta, sa primesc ceva de dulce in zi de post si nu mi-am dat seama si am mancat, dar asta nu mi s-a parut o tragedie, pentru ca am fost de buna credinta si am crezut ca e de post. Tot asa cum am vazut in postul mare, langa mine, o coliva sofisticata, care avea pe ea niste fondante care clar nu erau de post. Ce era sa ii zic respectivei: cucoana, vezi ca e pacat mare, ca ai facut coliva de dulce in post?! Bine ca nu s-a gasit vreo baba care sa ii faca in ciuda. Sunt sigura ca acei copii care au mancat din ea nu tineau post si s-au bucurat foarte tare.
|
Asa este, ai dreptate. Multe babute si nu numai, intreba de e sau nu de post mancarea primita... dar, doar intreaba si ele... saracutele, unele-s chiar pisaloage si par fandosite si nesuferite dar noi ar trebui sa le raspundem frumos "da, maicuta, sunt de post, manaca cu incredere si da slava Domnului pt bucate". Unele zic din evlavie, poate, dar au ele tonul mai...special. Trebuie sa avem intelegere pt neputintele unora... ca sunt mai mandri, fandositi sau atoatestiutori trebuie sa-i iubim asa si sa ne gandim ca nici noi nu suntem perfecti. Avem si noi mandriile noastre, hachitele noastre. Sa nu-i judecam sau daca o facem in sinea noastra, sa ne cerem iertare de la Domnul pt slabiciune.
Si cat priveste coliva, fiecare vrem sa o dichisim cat mai frumos si mai gustos, din dragostea si placerea cu care facem jertfa... Uneori eu imi zic: Doamne, nu ca-i faina coliva? Uite Doamne al meu ce frumoasa si gustoasa este, iti place? vorbesc, asa, cu Dumnezeu... eu cu El. Nu-mi raspunde insa bucuria mea este confirmarea Lui
Sa ma iertati!
Iertati-ma!