View Single Post
Vechi 01.06.2011, 12:11:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Eu am fost subiectul unui fapt asemanator celui al mitropolitului Corneanu. M-am ocupat de inmormantarea unei batrane catolice, nu din mila ci ca datorie, datorie a parintilor mei de fapt, dar am preluat-o eu, si am fost si la Biserica catolica unde am participat la slujba. La sfarsitul ei, cum toata lumea se indrepta spre preot, ca sa nu fac nota discordanta, m-am incolonat si eu si am luat ostie. Daca m-ar fi intrebat, dupa aceea, cineva daca m-am impartasit as fi spus ca nu, pentru ca nu consideram impartasire, nici nu eram pregatit, nici nu intentionasem asa ceva, pur si simplu am participat la un ritual, luat de valul celorlalti, din stinghereala de a nu face nota discordanta. Iar daca ar fi insistat si m-ar fi intrebat daca imi pare rau de ce-am facut as fi raspuns la fel ca mitropolitul, ca nu. Si as fi fost sincer in toate raspunsurile. Sigur, corectii m-ar fi infierat si probabil m-ar fi "caterisit" (ex-comunicat, de fapt). Sau poate ca o vor face acum.
Una este ce face un mitropolit si alta ce face un simplu credincios. pentru ca un mitropolit trebuie sa dea si exemplu.
La tine daca a fost un gest singular trebuie sa te spovedesti si sa revii in comuniune cu BO. Pentru ca daca observi corectii din Sfantul Sinod au spus ca cine se impartaseste in afara ortodoxiei este oprit de la impartasanie in BO. E scuzabil, dar nu inteleg de ce trebuie sa facem ce fac si ceilalti, ca avem si noi cu ce sa gandim. Daca toti se apucau sa-si taie o mana trebuie sa ne apucam si noi? Sau ca unii din unele tari arabe, daca toti vecinii se duc sa faca un atentat trebuie sa ma duc si eu, ca altfel se supara?

Impartasirea in afara ortodoxiei inseamna ruperea comuniunii cu BO. Mantuitorul a spus sa fim ca si copiii la inima, nu si la minte, chiar a subliniat asta. Trebuie sa ne cunoastem credinta si in ce credem, ca ignoranta nu e o virtute in niciun domeniu. Altfel fiecare idee noua pe care o auzim nu stim daca e buna sau nu, tindem sa o credem.
Unii sfinti au o exprimare mai transanta cu privire la impartasania in afara Bisericii:
Sfantul Teodor Studitul spune: "împărtășania de la eretic înstrăinează pe om de Dumnezeu și îl predă diavolului. După măsura deosebirii dintre lumină și întuneric, așa e și deosebirea dintre împărtășania drept slăvitoare (ortodoxă) și cea ereticească: cea drept slăvitoare luminează, cea ereticească întunecă; una îl unește cu Hristos, cealaltă – cu diavolul; una dă viață sufletului, cealaltă îl ucide. Împărtășania din mînă eretică este otravă, nu simplă pîine."

Sfantul Ioan Damaschin spune: "Pâinea Euharistiei (Sfintei Împărtășanii) nu este simplă pâine, ci e unită cu Dumnezeirea... Curățindu-ne prin ea, ne unim cu Trupul Domnului și cu Duhul Lui și devenim trupul lui Hristos - Biserica... Taina Euharistiei se numește Împărtășanie fiindcă prin ea ne împărtășim de Dumnezeirea lui Iisus; și se numește comuniune, și este cu adevărat astfel, fiindcă prin ea intrăm în comuniune cu Hristos și luăm parte la Trupul și la Dumnezeirea Lui, iar pe de altă parte, prin ea intrăm în comuniune unii cu alții și ne unim între noi. Și întrucât ne împărtășim cu toți dintr-o singură pâine, devenim un singur trup și un singur sânge al lui Hristos, și mădulare unii altora, fiind de un trup cu Hristos.
Deci, să ne ferim din toate puterile ca să nu luăm împărtășanie de la eretici, nici să le dăm ereticilor împărtășanie... ca să nu ne facem părtași învățăturii lor greșite și osândei lor."

Nu e un mesaj neaparat adresat tie, am vrut sa spun cateva cuvinte in legatura cu aceasta problema.
Reply With Quote