Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Frate Zaharia, din cele susținute de dv. înțeleg că cei mai mulți preoți nu știu ce fac. Duhovnicul meu e un preot foarte vrednic. În timpul Postului Mare face liturghie în fiecare zi. Vinerea face Liturghia darurilor mai înainte sfințite seara, la ora 6. Se împărtășesc atunci în jur de 20 de persoane.
E în biserică de la 6 dimineața. Spovedește și dimineața, spovedește și seara, înainte și după vecernie. Duminica nu spovedește. Le cere, însă, oamenilor să se spovedească din timp și să nu vină în Săptămâna Mare la spovedanie, ci spovediți cu mai bine de o săptămână înainte să se împărtășească în noaptea de Înviere.
Mă îndoiesc că ar putea fi socotit nabab.
Însă viziunea pe care o aveți în privința împărtășirii este foarte rigoristă. Niciun om nu e curat când se împărtășește, chiar dacă a primit dezlegare cu 10 secunde înainte. Cu nevrednicie ne împărtășim numai dacă ne socotim vrednici.
|
Frate, eu nu am postat parerea mea pt. ca fiecare sa se poata impiedica in temiri ce amanunte legate de practica duhovniceasca si de aici sa dam nastere la polemici belicoase. Daca asta ai inteles pot spune ca te afli pe un teren gresit .
Nu sunt adeptul ca este cumva vreunul dintre noi , chiar proaspat spovedit, vrednic de cuminecatura. Nici unul dintre oameni nu este in aceasta situatie iar sfinta euharistie este dar si mila pt. fiecare dintre noi .
S-a mai spus asta chiar aici pe acest thread si pt. acest motiv nici nu am mai intrat eu ca sa fac simbre incuviintatoare, precum multi altii, si sa intaresc sau sa ,,binecuvintez" aceasta parere.
Chiar sfintul ap. Pavel ne spune intro epistola ca nimeni de la sine nu este vrednic de sfintul trup si singe si inca , cum ca daca ar fi viata omului chiar numai de un ceas , si tot am avea pacate. Nu mai avem ce sa discutam...
Nu era nevoie sa vi si sa faci aceste completari !
In rest, protocolul de spovedanie si impartasanie pe care il cunosti tine de duhovnicul tau iar dumneata fa cum cere el si considera-l cum crezi de cuviinta ! Eu nu spun decit ca exista multe feluri de a sofa sau sa zicem de a face injectii dar corect este numai unul singur ... si exemplele pot contiua la nesfirsit !