Citat:
În prealabil postat de Lilith23
Sunt șocată, sincer! Nu am auzit de așa ceva până acum! Morți dezgropați la 7 ani, morți aruncați din mormânt după 25 de ani... Unde a ajuns lumea asta?
Bunica mea e moartă de șase ani, dar nici prin gând să nu-i treacă preotului sau cuiva că anul viitor am s-o dezgrop. Ca să ce? Nu văd sensul. Pentru ce se dezgroapă morții la șapte ani?
Bunicul meu e mort de aproape 40 de ani și nu am auzit să fi fost dezgropat vreodată. Și nici nu s-a vândut mormântul lui altcuiva. Deși e drept că tata plătește o "cotizație" preotului în fiecare an, de Ziua Morților.
Nu știu ce să zic! Poveștile astea sunt macabre și crude, de-a dreptul! Nu m-am înfiorat așa de când am citit despre cei mai cunoscuți criminali în serie din toate timpurile. E groaznic!
|
Imi cer iertare, nu am vrut sa infior pe nimeni, doar sa atentionez! Si apoi, cele naturale nu sunt rusinoase.
Poate numai la Bucuresti, in unele locuri, se intampla treaba asta cu locul de veci care nu e de veci, ci temporar, pentru ca aici e penurie de gropi si pe piata neagra, se platesc bani grei pentru a-ti achizitiona una, mai ales cand ai un caz urgent. Si astea cred ca sunt in cimitirele mai noi. Asa, si bunicii mei au vrut loc de veci la Cernica, dar nu mai erau locuri, si sunt acolo morminte si de la sfarsitul sec. XIX. Deci acolo nu se scot mortii!
In ceea ce priveste cei 7 ani, este credinta ca atunci se incheie procesul de descompunere. Dupa aceea, se spune ca trebuie facut parastas numai in zilele de pomenire generala (Mosii de vara si de iarna), dar, de fapt, e bine sa fie pomeniti mereu la Sfanta Liturghie, ca nu degeaba se canta "vesnica pomenire" si nu "pomenire pana in 7 ani!" Eu am un pomelnic lung, cu numele din neam pe care mi le amintesc de la bunica. Fireste ca pe majoritatea nu i-am cunoscut, dar sunt stramosii mei, chiar daca au murit acum si mai bine de 50 de ani si ar fi pacat ca, daca a murit bunica, sa nu mai aiba cine ii pomeni!
Dupa cum spunea azi parintele la predica, trebuie sa fim incredintati ca rugaciunile noastre de ieri si de azi pentru cei adormiti le fac acestora bine, le dau usurare si iertarea pacatelor! :)