View Single Post
Vechi 14.06.2011, 21:38:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lilith23 Vezi mesajul
Am înțeles perfect ce ai vrut să zici. Cred că tu nu m-ai înțeles. Uite, ca să folosesc exemplul tău cu orașul Cluj. Da, găsești unul singur. Dar dacă nu știi că orașul Cluj există nu poți să îl cauți. Decât dacă vine cineva și-ți spune "Du-te la Cluj, e un oraș superb". Corect?

Citatul tău despre biserică poate la fel de bine să fie folosit de orice altă biserică din lume. Iar pentru cel care ar rosti afirmația respectivă în contextul credinței sale, ar fi la fel de adevărată precum e pentru tine, în contextul credinței tale. Mă înțelegi?
Am inteles ce spuneai. Aici nu cautam un oras oarecare, poate fi dat alt exemplu: cineva cauta care e cea mai inalta cladire din lume sau cei mai inalti munti. Asadar nu cauta o religie, ci cauta religia adevarata. Isi da omul seama ca sunt mai multe religii, isi da seama ca sunt diferite si cauta cea care e mai apropiata de adevar. Sa spunem ca ajunge la concluzia ca e crestinismul, ca daca ajunge la alta concluzie inseamna ca mai trebuie sa caute.
Si ajungand la crestinism vede ca sunt o gramada de culte. Vede ca nu toate sunt la fel. E si greu sa afle ca dupa catolicism a doua ca numar de credinciosi este ortodoxia. Sa spunem ca asta era mai greu acum cateva sute de ani cand nu existau facilitati prea mari sa ajunga la informatie.

Referitor la al doilea pasaj, eu de asta am scris de Cluj, nu are importanta daca unul spune ca e in China sau in Somalia sau in sudul Romaniei. Doar impresiile sunt subiective (imi place pepenele mai mult decat ciresele, de exemplu), adevarul e obiectiv, e exclusivist. Daca orasul Cluj e in Transilvania in judetul Cluj, asta exclude toate celelalte posibilitati, asadar nu poate fi si in Somalia, China, etc.
Un astfel de adevar e si cel crestin, e un adevar revelat. Ramane ca acea persoana sa cerceteze si sa vada daca e asa adevarul sau nu. De exemplu Iisus a trait doar intre evrei, si totusi pana azi cu ptine exceptii nu au crezut in El. Deci degeaba au aflat.