Citat:
În prealabil postat de penticostalul
Da, in Ioan 4:1,2. Se pare ca chiar ca Isus a facut si a botezat mai multi ucenici decat Ioan Botezatorul. Isus insa avea obiceiul sa nu boteze El insusi ci sa le ceara ucenicilor lui sa boteze in locul lui. E posibil ca Apostolul Pavel sa fi preluat acelasi model mai tarziu. 1 Corinteni 1:14-17
Da, in Luca 23:43
Denominatiunile care boteaza adultii nu o fac decat in urma cererii acestora.
Cei care sunt retardati mintal in mod grav au un alt statut in iconomia mantuirii. Macar ca si ei s-au nascut cu o natura pacatoasa (Romani 5:12), Hristos a ispasit, prin jertfa sa, si pacatele lor 1 Ioan 2:2.
Adultii sanatosi la minte, care au auzit evanghelia nu vor merge in Iad din pricina naturii pacatoase si nici pentru ca au pacatuit ci pentru ca au respins posibilitatea mantuirii oferita de Dumnezeu.
Oamenii cu deficiente mintale grave NU au respins evanghelia si jertfa ispasitoare a lui Hristos: NU exista motive pentru a putea fi trasi la raspundere la judecata
Apostolii nu au fost trimisi in primul rand pentru a boteza.
Isus le-a poruncit: Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Matei 28:19,20
Din constructia frazei intelegem ca accentul poruncii cade pe: invatati toate neamurile! (faceti ucenici din toate neamurile, intr-o alta traducere). Cum? Mergand, botezand, invatand.
"Faceti ucenici din toate neamurile!" a poruncit Isus. "Mergeti la ei, propovaduiti-le Evanghelia, pe cei care cred ii botezati si apoi ii invatati tot ce v-am poruncit Eu." cam asta cred eu ca a spus Isus inainte de Inaltare.
Concluzii:
In Noul Testament nu gasim nici un caz clar de botez al copiilor, nu exista nici porunca dar nici interdictie de a boteza copiii.
In Noul Testament nu exista nici porunca, nici interdictie de a binecuvanta copiii.
Eu cred ca fiecare confesiune poate face cum gaseste de cuviinta in acest domeniu. Nu exista o porunca sau o interdictie clara in Noul Testament.
|
1. Dvs. faceti foarte multe supozitii fara nici un suport concret biblic, si care nu au suport nici in prea scurta traditie penticostala. Sunt doar afirmatii personale, bazate pe ceea ce vi se pare dvs. ca ar fi vrut sa spuna cutare evanghelist sau cutare apostol sau Hristos insusi.
Dvs. CREDETI ca Iisus a spus cam asa ceva inainte de inaltare. Ori a spus ce a spus EL, ori a spus ceea ce credeti dvs. ?
2. Desi protestantismul a aparut ca dusman de moarte al romano-catolicismului, iar neoprotestantismul nu este decat urmarea logica a protestantismului, totusi dvs. faceti multe afirmatii de tip juridic-scolastic.
Teologia dvs. se bazeaza aproape exclusiv pe o viziune juridica, secularista, asupra relatiei dintre om si Dumnezeu. Si datorita acestui mod de a privi lucrurile, il eludati pe Hristos insusi.
Daca in Biblie scrie ca "Nimeni nu este curat de intinaciune, chiar de ar fi viata lui numai de o zi", si ca "cine nu se va naste din apa si din Duh nu va putea intra in imparatia lui Dumnezeu", dvs. veniti cu o argumentatie juridica din care , prin extensie, s-ar putea desprinde foarte usor concluzia la care au ajuns si anabaptistii (cei care neaga total necesitatea Botezului), pe baza unui citat rastalmacit din NT.
La 1 Ioan 2,2 scrie asa:
" El ( Hristos) este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre, dar nu numai pentru pacatele noastre, ci si pentru ale lumii intregi."
Daca tot NT ar contine doar aceasta fraza, justificarea dvs. avocateasca ar avea sens.
Dar nu putem lasa deoparte restul NT doar din cauza unui verset. Hristos pune o multime de conditii. Si absolut toate sunt necesare pentru mantuire.
Altfel, din versetul citat de dvs. in mod izolat, se poate trage usor concluzia ca ceea ce numim crestinism exista degeaba, fiindca toata lumea e mantuita prin jertfa lui Hristos, chiar daca circa 5/7 din aceasta lume habar nu are de Hristos.
Si, de aceea, tot ce spuneati dvs. despre misiunea la musulmani, buddhisti, hindusi, betivi, atei, etc. devine un non-sens, fiindca si ei sunt cuprinsi (ca si cei debili mintal) in jertfa de ispasire a lui Hristos.
Ce rost are sa ne mai batem capul cu pacatosii si cu non-crestinii, daca ei sunt scosi din culpa de versetul de la 1 Ioan 2,2 ????