Citat:
În prealabil postat de iustin10
Facind ce a-ti zis intr-un mesaj anterior,adica mergind la Biserica,rugindu-va ,facind fapte bune,a-ti simtit preezenta harului ?Sau e doar o recomandare teoretica de genul: stim ca asa trebuie sa apara harul...Oare harul e acela care ne va linisti mintile prea zbuciumate si cautatoare?A trait cineva experienta asta?
|
Uneori da, alteori nu, ca oricare dintre noi. După cum mi-a fost și starea. Adică dacă la rugăciune nu m-am adunat în sinea mea sau am fost tulburat de ceva, nu l-am simțit. De asemenea, la spovedanie uneori am simțit o mare ușurare. După împărtășanie, iarăși, uneori, am simțit o bucurie inexplicabilă. În posturi, de asemenea, mă simt mai liniștit și mai receptiv.
Însă cred că acestea sunt mai degrabă niște mângâieri pe care Dumnezeu ni le oferă. Statornicia în stările bune ale sufletului se obține după ani mulți de practică. Iar bucuriile acestea duhovnicești, mângâierile harului, iluminările le primesc cei care se curățesc mai mult, cei care își dedică viața întreagă despătimirii, respectiv călugărilor.
Mirenii, însă, cred că obțin și ei, cu cât înaintează în vârstă, bucuria și mulțumirea unei vieți trăite curat, frumos, și, mai ales, roditoare (nu e cazul meu).