Citat:
85% din populatia acestei tari este ortodoxa, deci acestia au dreptul sa-si finanteze catedrala, chiar si indirect, prin stat, politicieni, primarii, etc.
|
Foarte bine, atunci BOR sa faca bine si sa se rezume la banii alocati cultelor, din care ia 85%. De ce ii mai trebuie suplimentari de fonduri? Daca tot bateti moneda pe partea cu 85% ortodocsi.
Si ia zi, nu zicea Patriarhul ca nu va lua un ban de la Stat pentru catedrala? Cand a mintit? Atunci sau acum?
Citat:
Daca o minoritate ca tine spune NU, atunci si noi putem cere retrocedarea averilor monastiresti si bisericesti, de la Cuza in coace , si s-a rezolvat si dilema ta.
|
Niste istorie nu vrei sa citesti, inainte sa vorbesti prostii? Hai sa iti spun care e treaba cu secularizarea:
1. BOR nu exista in momentul secularizarii. Asa ca si daca am avea sa dam ceva inapoi, nu am avea de dat la BOR.
Averile manastiresti din Tarile Romane nici macar nu apartineau romanilor, ci Patriarhiei de la Constantinopole, care dispunea de ele dupa bunul plac.
Conducatorii Bisericii din epoca aia nici macar nu erau romani.
2. Legea secularizarii data de Cuza prevedea o compensatie unica de 82 milioane piastri turcesti (o suma imensa pentru vremea aia), platita catre Constantinopol.
In plus, Statul roman se angaja sa investeasca 10 milioane de piastri in construirea unui spital si a unei scoli laice, tot la Constantinopol
3. Manastirile romanesti erau atat de patriote, ca timp de sute de ani, aproximativ jumate din veniturile lor s-au scurs catre Atos. Apropo, vrei sa va dam inapoi si sclavii manastiresti si clacasii? Sau va multumiti doar cu bani?
Compensatia nu s-a mai platit pana la urma, pentru ca Carol I s-a saturat de pretentiile aberante ale clericilor si i-a trimis la plimbare. Nu le-a ajuns suma propusa in lege, au cerut cam de 4 ori mai mult cat a platit SUA pentru Alaska (echivalentul a 9 tone de aur).
In concluzie, drag ortodox, Statul nu datoreaza nimic unei institutii careia nu i-a luat nimic, avand in vedere ca la momentul in care secularizarea a avut loc, institutia respectiva nu exista.
Asa ca nu mai crede pe nemancate comunicatele BOR, si pune mana pe niste carti de istorie. Ai mare nevoie.
Citat:
Sanatate ia omul de apeleaza la Biserica si la slujbe, cu credinta ca va fi ajutat. Nu ceri , nu primesti. Oricum nu geaba se spune "unde dispare o biserica, apar 100 de spitale de nebuni "
|
Lasa-ma cu "credinta ca va fi ajutat". Eu vreau sa vad studii stiintifice, din alea cu dublu-orb, care arata ca bisericile chiar ajuta la sanatate. Pana atunci, vorbim vorbe. Stiu ca va place, dar nu inseamna ca sunt si adevarate.
Si nu, un proverb nu e un argument. Au vad oameni care se calca in picioare pentru moaste sau apa sfintita. Sa inteleg ca ala e exemplu de sanatate mintala?
Citat:
Iti imaginezi psihologic ca partea ta se duce unde vrei tu , iar ce se duce la Catedrala este partea noastra, a celor 85% crestini ortodocsi ai acestei tari.
|
Serios? Imi imaginez? Psihologic? Nu fizic? Esti sigur? Si asta inseamna ca se si intampla in realitate?
Pai hai, facem un exercitiu: ia imagineaza-ti tu ca de maine populatia lumii devine ortodoxa, si pe deasupra, si romani. Ia vezi, se intampla?
Citat:
Hristos ne-a adus legea, a cladit si Biserica, dar ca oameni materiali ce suntem avem nevoie si de edificiul unde noi crestinii ortodocsi sa se ne putem intalni . " Cand doi sau trei se roaga in numele meu la Tatal,..., rugaciunea lor va fi implinita " AI vrea sa iti oferim tie confort psiho si sa ne adunam in poieni ?
|
Adica daca nu aveti unde sa va adunati in prezent, si va trebuie fix mastodontul ala? La fiecare colt dai de o biserica.
De ce sunt secte care nu iau un ban de la Stat, dar tot sunt in stare sa construiasca biserici? Sau a zis Iisus ca trebuie construite neaparat cu bani de la Stat?
Citat:
Catedrala implica o arhitectura superioara celei simple, bisericesti. Toate patriarhiile au o catedrala ! De ce nu te duci tu in tara altora sa tipi ca nu vrei catedrale ?
|
Patriarhia are deja catedrala. Iti desenez o harta sa afli si tu unde e?
Pai nu stiu. Sa fie oare pentru ca platesc taxe in Romania? Taxe din care ma astept sa se construiasca scoli si spitale, cu profesori si medici platiti decent? Nu de alta, dar prefer sa merg la medic daca sunt bolnav, nu la popa.
Citat:
Cu Dumnezeu nu faci afaceri !
|
Zi-le asta si la popi, ca ei in numele Domnului tot cer.
Citat:
Tu practic ai o problema legata de acceptarea dumnezeirii. Esti ateu ! Fiind atat de minoritar, de ce te pui in poarta cu majoritatea ? Ai sa mori luptandu-te fara folos !
|
Calitatea de adevarat/fals al unei afirmatii nu se stabileste prin vot popular.
Si nu am o problema cu Dumnezeu pe acest thread, am o problema cu cei care imi baga mana in buzunar in numele lui Dumnezeu. Intelegi diferenta?
Citat:
Megalomania nu-mi place nici mie si ma rog ca viitoarea Catedrala a Neamului sa nu fie asa ceva. Poate fi mare, ca-i catedrala, poate fi un monument de arta crestin-ortodoxa, insa nu poate fi o constructie paranoica..Si , la harul Bisericii Ortodoxe, nu cred ca va deveni asa ceva.
|
Sa inteleg ca te certi pe aici cu mine si nici macar nu ai vazut macheta, si nu stii dimensiunile? Esti cam neinformat, pentru cineva care s-a implicat intr-o discutie pe tema asta.