View Single Post
Vechi 28.06.2011, 09:53:57
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
Gnosticii erau considerati eretici din cauza ca nu se supuneau dogmei si clericilor, el find preot
"Între 203 și 207 se apropie tot mai mult de mișcarea profetică a lui Montanus care, cu adepții săi, trezeau sufletele din letargia morală prin reglementări ascetice precise. Deveni preot montanist la Cartagina, el se arată nemulțumit convocându-și propriile adunări de credincioși fideli numiți tertulianiști."
El considera ca biserica este acolo chiar si unde se aduna 3 laici si ca Tainele sint posibile pentru ca Iisus a spus :"Unde se aduna trei in numele Meu acolo sint si Eu."

Eretic este considerat cel care nu este de acord intrutotul cu dogma unei vremi , daca dogma evolueaza, se modifica in decursul timpului prin hotariri sinodale inseamna ca unele lucruri din vechea dogma devin eretice iar anumite lucruri ce inainte erau eretice acum fac parte din noua dogma asa incit nici ereziile nu pot fi definite cu certitudine iar cum omul nu le stie pe toate cred ca ar trebui un mai bun echilibru in a cataloga cunasterea si tainele inca necunoscute ca find eretice indiferent cite greseli pot exista in afara dogmei oficiale. mai cu seama ca ea este destinata puterii de a purta a noroadelor nu a calugarilor sporiti.
Tocmai v-am scris, gnosticii nu sunt considerati eretici, ci pagani, adica nu prea au multe in comun cu crestinismul. Montanismul e o erezie, nu tine de gnosticism. Eretic este cel care are o dogma diferita fata de cea revelata, nu cel ce are dogme in plus. Dogma nu evolueaza, pentru ca adevarul ramane acelasi, nu are cum sa se schimbe.