Combaterea sărăciei prin practicarea milosteniei este o datorie morală pentru noi, creștinii. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a poruncit să ne iubim unii pe alții și să fim milostivi, iubirea față de aproapele fiind una dintre principalele condiții ale mântuirii (cf. Matei 25). Îi putem ajuta pe semenii noștri dăruindu-le cele necesare vieții pământești. De asemenea, putem și trebuie să practicăm așa-numitele "fapte ale milosteniei sufletești", ajutându-i pe semenii noștri să cunoască și să primească adevărul revelat. Deci, Biserica noastră nu promovează pasivismul și neimplicarea în viața socială, ci mărturisește că filantropia este una dintre virtuțile indispensabile mântuirii.
Cred că P F Patriarh a avut dreptate, atunci când a menționat secularismul drept cel mai grav pericol al societății noastre, deoarece această maladie spirituală îi poate îndepărta de Dumnezeu pe cei neinformați sau indiferenți față de religie. Secularismul este o formă gravă de sărăcie spirituală, de unde rezultă faptul că teologii zilelor noastre (și, în general, toți creștinii) au datoria de a se strădui să rezolve atât problemele duhovnicești/spirituale ale societății (ateismul, secularismul etc.), cât și cele materiale, ajutându-și semenii să progreseze în toate planurile existenței (în special în relația cu Dumnezeu).
În privința orelor de religie din școli, în opinia mea, acestea sunt absolut necesare, din mai multe motive. În primul rând, în urma educației religioase, elevii învață să creadă în Dumnezeu și să-L iubească. În al doilea rând, sunt educați în spiritul evanghelic al iubirii și toleranței față de semeni.
Și nu în ultimul rând, prin păstrarea orei de religie în învățământul laic, elevilor li se oferă libertatea de alegere a propriei credințe. Cum ar putea fi liberi tinerii să-și aleagă o concepție de viață, să adere la o credință, de vreme ce nu li s-ar oferi mai multe alternative, ci li s-ar prezenta realitatea doar dintr-o anumită perspectivă - cea laică, raționalistă - și nu ar învăța nimic despre credința creștină? Oare elevii nu au dreptul de a cunoaște tot ceea ce cuprinde "patrimoniul spiritual al civilizației noastre europene" (pentru a mă exprima în limbajul susținătorilor secularismului), pentru a-și putea forma o imagine de ansamblu asupra principalelor sisteme de gândire existente astfel încât, în cunoștință de cauză, să-și alcătuiască o proprie filosofie de viață, să-și asume o serie de convingeri? Argumentul anumitor asociații așa-zis umaniste, potrivit căruia ora de religie ar constitui o încălcare a libertății elevilor, este total ilogic, deoarece elevii, pentru a-și asuma în deplină libertate (nu constrânși prin manipulare) o credință, trebuie să-și formeze o opinie avizată despre principalele opțiuni pe care le au, iar pentru a-și forma o opinie avizată, este necesar să fie bine informați, să cunoască mai multe alternative. Dacă în cărțile de istorie de clasa a XII-a scrie că relativismul este "una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene", alături de libertate, democrație ș. a. m. d. iar necesitatea orei de religie este combătută cu strășnicie tocmai de către susținătorii relativismului, atunci elevii, cunoscând o singură perspectivă, vor ajunge să creadă - fără a analiza în mod critic această ideologie - că relativismul este, într-adevăr, o valoare spirituală deosebită. Această inducere în eroare a elevilor prin omiterea adevărului nu este, oare, o tehnică de manipulare? Oare nu și în perioada regimului totalitar comunist copiii erau îndoctrinați cu o singură ideologie și, pentru că nu cunoșteau nicio altă concepție religioasă sau filosofică, se obișnuiseră să creadă (sau să simuleze că ar crede, nu știu) tot ceea ce li se spunea? Iată care este intenția reală, nedeclarată, a "apărătorilor libertății copiilor" din asociația... care combat educația creștină din școli!
Îmi cer iertare dacă acest mesaj al meu a fost excesiv de dur și intransigent... În general, stilul meu de a contraargumenta este pașnic, dar mă deranjează profund această încercare de manipulare a copiilor și tinerilor, tocmai sub pretextul respectării libertății lor.
Dumnezeu există!
Viața are sens!
Hristos este Dumnezeu!
|