Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 05.07.2011, 11:00:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Draga Miha,

Tocmai astazi mi-am adus in casa o frumoasa icoana a Sfintei Fecioare cu pruncul, pictata pe lemn (pe foita de aur), format A4, icoana ce am cumparat-o de acasa in mica vacanta pe care tocmai am petrecut-o acolo. Si mai am inca una format A5 cu sfantul Nectarie tot pe lemn si foita de aur, si am mai cumparat si altele pentru a le oferi cadou (cu Sfanta Fecioara si sfintii sai parinti, cu Sf. Petru, cu Sf. Serafim de Sarov etc), toate ortodoxe facute la noi, pe lemn, cu foita de aur de cea mai buna calitate, pictate extrem de frumos, si iti spun asta doar ca sa intelegi o data si pentru totdeauna ca nu eu sunt cea care are ceva impotriva sfintilor, ca vad ca imi vii constant cu aceeasi placa. Mie imi plac foarte mult sfintii, si nu numai cei ortodocsi, cat si catolici, ca atare, cum tot am trecut si prin Padova in Italia, mi-am cumparat si o statueta cu Sf. Anton de Padova si pruncul, toate asezate frumos in coltul dedicat crucii, Domnului si sfintilor. Asta insa nu inseamna nici ca ma inchin sfintilor, ci ma inchin doar lui Dumnezeu, si nici nu inseamna ca iau toate cuvintele sfintilor ca pe ceva infailibil, ci toate le trec prin filtrul a ceea ce ne invata Domnul Iisus.

Eu nu stiu cum se raporteaza adventistii si penticostalii la sfinti dar nici nu ma apuc sa arunc cu pietre in ei, si inca gratuit. Sfintii sunt mentionati in Biblie iar daca ei nu fac mai mult decat zice Biblia, eu nu am de ce sa ii condamn. Sa fie primita ravna lor de a respecta Biblia!
Daca nu stii, de unde stii ca este gratiuit?!?
Adriana draga, ca sa nu te mai repeti, si nici eu sa nu ma mai repet, iata Patericul Lavrei Pesterilor de la Kiev:
http://www.pateric.ro/category/pater...or-de-la-kiev/
Citindu-l, vei intelege ce e un sfant si ce harisme primeste acesta pentru stradaniile sale. Sau, daca te pot convinge mai mult sfintii catolici, poti citi "Patericul Sfantului Grigorie Dialogul" (Ed. Institutului Biblic si de Misiune al BOR).

Daca, insa, Patericul pentru tine este doar o carte de "adormit copii", care pe tine nu te poate convinge, nu vei intelege niciodata in ce fel Dumnezeu le-a dat si neamurilor posibilitatea mantuirii. A fi sfant inseamna a fi mantuit.

Sfintenia nu are un inteles moral, ci ontologic. Se numesc Sfinti "datorita Celui Sfant de Care se impartasesc". Dumnezeu cel Sfant daruieste oamenilor energia Sa necreata si ii sfinteste. El salasluieste cu adevarat in om prin har si astfel omul se face salas al Sfantului Dumnezeu Treimic, templu viu al lui Dumnezeu. Apostolul Pavel imparte oamenii in trei categorii:

- Oamenii trupesti sunt cei lipsiti de Sfantul Duh, cei care traiesc potrivit firii.

- Oamenii sufletesti sunt si ei oameni trupesti, neavand nici ei pe Duhul Sfant, dar traind potrivit firii, adica au virtuti, insa virtutile firesti. Ei sunt oameni buni, milostivi, infranati, cu dragoste frateasca, etc. Totusi nu sunt Sfinti, caci nu s-au facut salasuri ale Duhului Sfant. Prin urmare nu pot ajunge la partasia cu indumnezeitoarea energie a lui Dumnezeu.

- Oamenii duhovnicesti sunt cei care lucreaza indemnati de Duhul Sfant, "prin infiere si prin cunoastere si contemplare". Apostolul Pavel spune raspicat:
"Iar omul cel sufletesc nu primeste cele ce sunt ale Duhului lui Dumnezeu; ca nebunie sunt ale lui si nu le poate intelege, caci duhovniceste se judeca. Iar cel duhovnicesc le judeca toate, iar el de nimeni nu se judeca" (1Cor. 2,14-15)
(Boala si tamaduirea sufletului in traditia ortodoxa, de mitropolit Hierotheos Vlachos, Ed. Sophia)

Noi, draga Adriana, in cel mai bun caz ne inscriem printre oamenii sufletesti.