Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Va multumesc pentru ca sunteti singura persoana care a inteles sa raspunda intrebarii mele intr-un mod realist.
Am cateva remarci de facut vis-a-vis de criteriul pe care il propuneti sau de aplicarea lui.
In primul rand, mi se pare nerealist sa sustin ca simpla propagare a unor idei nu are potential distructiv asupra aproapelui, sau ca este in sarcina celui atacat sa se apere.
Este usor sa spunem: erezia ta, propagata public, nu ma atinge, deoarece sunt tare in credinta.
Dar ia sa ne imaginam ca cel care aude cuvintele blasfemiatoare este un adolescent de 14 ani. Putem oare sa-l invinovatim pe el daca a cazut prada ereziei ? Poate are 10 ani si este invatat, de catre oameni adulti, cu experienta in manipulare, ca Isus Cristos este o simpla creatura. Cine este vinovat de eventuala pierdere a sufletului acestui copil ?
Mutatis mutandis, am putea sustine ca nici fapta de a lovi cu parul un alt om nu este chiar atat de grava, pentru ca victima ar fi avut posibilitatea sa se apere sau sa fuga.
In al doilea rand, atunci cand vorbiti despre actiuni care au consecinte directe si impotriva carora victima nu se poate apara, oare n-ar trebui sa includeti aici si vrajitoria ? De ce ati inclus-o in prima categorie ?
Biserica si Sfanta Scriptura ne invata ca vrajitoria este o practica reala, care poate avea consecinte concrete si distructive asupra victimei.
De ce fapta lui Ion, care da cu parul in capul lui Gheorghe, sa fie incriminata penal, dar fapta lui Ion, care prin vrajitorie il imbolnaveste pe Gheorghe, sa nu fie incriminata ?
|
Doamne ajută!
"Va multumesc pentru ca sunteti singura persoana care a inteles sa raspunda intrebarii mele intr-un mod realist." Vă mulțumesc mult pentru aprecieri. :)
Da, este adevărat că un copil, neavând discernământ, nu se poate apăra de erezie... Mărturisesc că nu m-am gândit la această categorie de persoane, atunci când am afirmat că erezia îi poate afecta doar pe cei care doresc să se îndepărteze de credință. În acest caz, aș fi de acord ca Biserica să aibă posibilitatea de a le interzice necreștinilor să-i manipuleze pe copii. Mai exact, cei care nu au convingeri creștine să nu aibă dreptul de a discuta cu minorii despre religie. Știu, este o idee nerealistă... dar și discuția despre reînființarea Inchiziției ar fi dificil de pus în practică în zilele noastre. Deci, discutăm despre ce am face, , dacă aceste decizii ar fi la latitudinea noastră. Atunci când s-a publicat nu știu ce carte ateistă (cu mai mulți ani în urmă), știu că statul grec le interzisese minorilor sub 17 ani să o citească. Nu știu dacă informația este corectă (nu mai rețin din ce surse o am), dar ar fi, în opinia mea, o soluție utilă. O soluție utilă, dar utopică... fiindcă este imposibil să fie verificate discuțiile dintre părinții atei sau eretici și copiii lor. În schimb, dacă aceste persoane ar fi sancționate penal pentru a nu-i influența în mod negativ pe copii, situația ar deveni mult mai gravă, din punctul meu de vedere, pentru că cei mici ar rămâne cu ideea că religia creștină este... credința aceea neadevărată din cauza căreia părinții lor au avut de suferit.

Să știți că adolescenții judecă într-un mod foarte dur și intransigent încălcarea libertății religioase. V-o spune o tânără care abia a încheiat perioada adolescenței. :) Atunci când eram în liceu, m-a surprins întrebarea unei colege care, în timpul unei ore de religie, a dorit să știe "de ce Biserica omoară oameni".

Foarte mirat, domnul profesor i-a răspuns că Biserica n-a omorât pe nimeni... și a dorit să continue lecția, dar colega a repetat că ea nu vrea să creadă în Dumnezeu pentru că a auzit că, în Evul Mediu, Biserica a omorât oameni. Cam aceasta este opinia tinerilor și în special a adolescenților despre ideea de represiune împotriva necredincioșilor. Dacă Biserica ar avea puterea de a-i sancționa fizic pe cei de alte credințe, cei neinformați (în special copiii și adolescenții, pe care-i caracterizează și dorința de... revoltă împotriva constrângerii) ar rămâne cu impresia total greșită potrivit căreia violența și încălcarea libertății celorlalți ar fi fapte compatibile cu învățătura lui Hristos. În plus, cred că Dumnezeu nu i-ar judeca niciodată pe copiii care, fiind manipulați, au căzut în erezie, fiindcă El cunoaște infinit mai bine decât noi caracteristicile sufletului fiecăruia. El știe împrejurările în care acei copii au fost manipulați și atrași în erezie și mai știe că cei mici, până la o anumită vârstă, acceptă fără simț critic tot ceea ce li se spune.
În privința vrăjitoriei... știu că acest păcat grav poate avea efecte negative reale asupra oamenilor, fiind practicat chiar cu ajutorul vrăjmașului. Am încadrat această faptă anticreștină în prima categorie, gândindu-mă că pe cei credincioși, care trăiesc în comuniune cu Dumnezeu, încercările diavolului de a le face rău nu-i pot afecta. Toți suntem conștienți de faptul că Domnul Hristos este infinit mai puternic decât... adversarul. De fapt, însăși această comparație ar fi o necinstire a Domnului Hristos. Evangheliștii sinoptici relatează faptul că, atunci când Mântuitorul Hristos l-a vindecat pe demonizatul din ținutul gadarenilor, spiritele negative I-au cerut Lui să le permită să intre într-o turmă de porci. Din aceste texte evanghelice, înțeleg că cel rău nu are nici măcar puterea de a ataca cea mai neînsemnată ființă din univers, fără îngăduința Creatorului. De aceea, deși sunt convinsă că magia este un păcat extrem de grav și înfricoșător, cei care credem în Dumnezeu suntem apărați de acest pericol, precum putem trage concluzia și din anumite relatări ale literaturii aghiografice (de exemplu, viețile Sfinților Martiri Ciprian și Iustina)).
Din păcate, acum trebuie să închid calculatorul, nu am timp să detaliez ceea ce am dorit să spun, dar cred că mi-ați înțeles mesajul. Sunt de acord să ne apărăm (pe noi înșine și pe semenii noștri) de efectele păcatului, rămânând toleranți față de păcătoși. Trebuie să mărturisim credința noastră în Hristos, să protestăm și chiar să luăm măsuri împotriva răspândirii imoralității în societate. Totul, însă, în spiritul iubirii evanghelice față de semeni.
Dumnezeu să fie cu dvs. :)
Cu stimă,
Laura Stifter