Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Trebuie să fim conștienți că biserica din Corint avea probleme, în niciun caz nu putem afirma că sf. ap. Pavel ar recomanda beția în cadrul Cinei Domnului.
Adică, oricare ar fi intenția, ap. Pavel spune că nu era cu putință în împrejurările acelea să se țină serviciul sfânt de împărtășire. Ei se adunau, desigur, pentru o cină, dar nu era Sfânta Cină. Aceasta nu se datora lipsei de înlesniri, ci lipsei de atmosferă spirituală necesară și lipsei de discernământ spiritual care ar fi dus la apreciere plină de seriozitate a însemnătății rânduielii. Corintenii nu trebuiau să-și închipuie că astfel de practici ca acelea care erau permise la ei în astfel de timpuri erau compatibile cu serbarea Cinei. Lăcomia, egoismul și necumpătarea sunt cu totul contrarii cu duhul Aceluia care a părăsit bucuriile Cerului pentru a da tot ce avea pentru mântuirea păcătoșilor.
Creștinii din Biserica Primară de obicei luau Cina Domnului după o masă a dragostei frățești, sau agapă. În felul acesta întreaga acțiune alcătuia o comemorare a ultimei sărbători a Paștelui, la care Hristos a instituit rânduiala Cinei Domnului. Masa de dragoste era o masă la care fiecare membru contribuia cu de ale mâncării care erau consumate în comun cu toți ceilalți credincioși pentru a demonstra lămurit comuniunea iubirii din biserica creștină, o comuniune care nu cunoaște nicio distincție de castă sau clasă, care pune pe toți pe aceeași treaptă. Masa aceasta, urmată de Cina Domnului arată că toți se împărtășeau din prevederile pe care le face Dumnezeu pentru poporul Său, atât materiale cât și spirituale și că nu e părtinire manifestată față de nimeni. Obiceiul acesta a dăinuit în Biserică până la finele secolului al IV-lea, când, datorită creșterii Bisericii și mărimii sporite a adunărilor, s-a găsit necesar de a separa mesele de dragoste de Cina Domnului.
|
Un obicei pierdut este si ,,
Sarutarea iubirii", aspect care a fost remarcat si intr-un
articol publicat pe acest site.