View Single Post
Vechi 19.07.2011, 21:55:46
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cipri85 Vezi mesajul
Atat timp cat Mantuitorul si Apostolii s-au comportat rezonabil in timpul Cinei celei de Taina consumand vin o logica simpla ar trebui sa-ti spuna ca nu au facut excese si au consumat atat cat "putea sa duca". Daca o sa citesti cu atentie ai sa constati ca s-a cosumat doar continutul unui pocal/pahar mai mare.
Dar ciudată logică mai ai, prietene! Deci dacă s-au comportat "rezonabil", înseamnă că au consumat alcool; dacă ar fi dănțuit precum personajele din "Jesus Christ Superstar" înseamnă că ar fi consumat must...

Citat:
Ai primit deja citatele respective, vezi postarile mele anterioare, vezi Cina cea de Taina. Se foloseste termenul de vin si nu termenul must sau suc de struguri.
Da, le-am primit; însă pare-se n-ai citit și răspunsul meu: la Cina cea de Taină Iisus nu folosește termenul "vin", ci "rodul viței". De ce cauți în permanență să negi realitatea?

Citat:
Pastele evreiesc n-are nici o legatura cu Pastele crestin dupa cum traditionalul miel pascal evreiesc(presupun ca stii simbolistaica lui, pentru ce si-a varsat sangele mielului atunci) nu are nici o legatura cu Mielul Hristos care isi varsa sangele pentru Mantuirea lumii, pentru iertarea pacatelor noastre.
Prietene, dovedești o totală necunoaștere a simbolisticii Bibliei și a modelelor arhetipale folosite în pedagogia divină cu poporul Israel. Întreabă orice preot ortodox (dacă pe mine nu mă crezi) și te va lămuri cum stă cu "Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii " (Ioan 1,29) în raport cu jertfa pascală.

Citat:
Total gresit, Hristos a folosit paine dospita(artos).
Dacă folosea pâine dospită în acele zile de interdicție, era pasibil să fie ucis cu pietre ca un călcător al legii și blasfemiator al "Sfintelor Taine" pascale. Tu nu înțelegi că nu găseai fărâmă de pâine dospită în tot Israelul în acele zile? Casele evreiești erau atent măturate să nu rămână fărâmitură de dospitură pe jos, iar tu afirmi că Hristos o avea pe masă!

Citat:
Sa stii ca in ce priveste cultura generala dar si specifica sunt foarte selectiv, imi aleg cu grija sursele si iau de bun unlucru doar dupa ce e confirmat de mai multe surse.
Într-adevăr ești foarte selectiv, folosești doar surse ortodoxe. Dar chiar și așa nu se poate ca lexicoanele ortodoxe să identifice άρτος doar cu pâinea dospită!

Citat:
In greaca veche artos inseamna paine dospita si nu orice fel de paine. Documenteaza-te, foloseste dictionarul sau intreaba o persoana avizata daca nu ma crezi.
Se vede treaba că tu n-ai făcut-o, vrei doar să mă contrazici cu orice preț...

Citat:
Am vazut ca ai inceput sa citesi scrierile Sf. Ioan Gura de Aur. Incearca sa afli ce scria Sfantul(sec IV) despre artos respectiv azima.
Pentru delectarea ta, îți mai dau câteva citate, ocazie cu care să revenim la topic:

Bețivul este un cadavru însuflețit, un diavol prin alegerea sa liberă, un bolnav care nu poate fi iertat, un decăzut care nu merită menajare, el este o rușine pentru neamul nostru.” (Sf. Ioan Gură de Aur)

"Vinul arde rațiunea și priceperea; și, în contrast, excită ca un roi de albine pasiuni și pofte" (Sf. Vasile cel Mare)

"Băutorul de vin este înaintea lui Dumnezeu o scârbă, pentru îngeri este respingător, pentru oameni este o batjocură, pentru virtuți o pustietate, iar pentru diavol este o jucărie." (Fer. Augustin)
Reply With Quote