Citat:
În prealabil postat de catalin2
Evreii in desert nu au mai asteptat sa coboare Moise de la Dumnezeu cu adevarul, si-au facut un vitel de aur la care sa se inchine, un idol.
Un om poate sa-si faca un idol fara sa foloseasca aur sau un alt material, isi face o divinitate cum isi inchipuie el, in minte. Si spune, divinitatea e asa si asa pentru ca eu asa cred ca e logic si asa as dori eu sa arate. Si nu dupa cum S-a revelat chiar El. Si se apuca sa talcuiasca, nu asculta de sfinti sau de altii, crede ca el intelege cel mai bine.
Legat acum de pasajul cu Noul Legamant din inimi, nu ai inteles, acesta e harul. Spune ca e ceva nou, care nu era inainte. Astfel oamenii vor putea mai usor sa implineasca legile. Harul se capata prin Sfantul Botez si Mirungere si se actualizeaza prin Sfanta Impartasanie. Aceasta e ceea ce a spus Mantuitorul, acesta e ceea ce va schimba pe om.
In legatura cu cei 1%, pe timpul potopului cat reprezenta Noe si familia lui din totalul populatiei? Doar el a fost salvat din potop. Cati din evrei l-au acceptat pe Mantuitor, desi au fost martori? Crestini nu sunt evreii care L-au vazut si urmasii lor, ci urmasii paganilor de atunci, care nu L-au vazut niciodata.
|
Catalin,
Eu am inteles foarte bine, scrie de n-ori negru pe alb in Biblie la ce se refera:
TOATA legea si proorocii se afla in poruncile de iubire
Porunca noua ne-a fost data: iubirea
Noul Testament este Legea lui Dumnezeu scrisa in inimile si cugetele noastre ca sa nu mai avem nevoie sa ne invete nimeni (ca atunci cand erau scrise pe piatra si in carti) iar Legea Lui este ceea ce a zis El: TOATA LEGEA SI PROOROCII se cuprind in cele doua porunci de iubire.
Toata Evanghelia contine exemple despre ce inseamna iubirea cu faptele ei si ce inseamna faptele fariseice de care sa ne ferim (aluatul fariseilor).
Si ce o dai cu potopul lui Noe? Iisus nu a venit sa salveze o mana de oameni ca la potop, ci toata omenirea, a spalat pacatele intregii omeniri. Tu esti cel incapabil sa scoti capul din VT si sa ti-l bagi in NT.
Un ritual este si va ramane ceva exoteric iar ceea ce ascunde el, partea initiatica, adica partea tainica, aceea este esoterica. Niciodata nu va conduce exotericul la esoteric asa cum se credea in VT, ci dimpotriva, in NT esotericul a condus la exoteric, Taina a condus la ritual. Asta nu intelegi tu.
Cat despre vitelul de aur, este exact dovada ca la evrei prima exotericul, ritualul exterior, si nu esotericul, taina iubirii din inima omului. Daca o religie are un Dumnezeu nevazut care este iubire, nu poti sa il compari cu vitelul de aur evreiesc. Si sa nu imi spui ca evreii au inceput sa creada in vitelul de aur de la venirea lui Iisus incoace ca nu te cred. Ei cred exact in acelasi Dumnezeu ca si inainte, asa ca nu este nicidecum idol ci Dumnezeu adevarat. Doar ca ei nu stiu ca Dumnezeu este mai mult decat cred ei, cunosc doar partial adevarul despre Dumnezeu. Si asta nu il face dintr-o data pe Dumnezeu idol!