Citat:
În prealabil postat de Melissa
CARTOFII si rosiile contin solanina.
SOLANINA este un glico-alcaloid amar si otravitor, C45H73NO15, derivat din lastarii de cartofi si rosii, avand proprietati narcotice, in trecut folosit la tratarea epilepsiei.
|
uite o sursa wikipedia
Solanina face parte din grupa alcaloizilor sterolici, având o structura de 27 atomi de carbon.Din cauza faptului acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi.După cum arată și numele se întâlnește la reprezentanți ai familieiSolanaceae. Solanina poate fi întâlnită în orice parte a plantei:tulpină, fructe sau tuberi (la încolțire).Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid.Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina[1], un alt glicoalcaloid.În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor(culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor [2].În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0.2mg/g.
sursa:
http://www.bioterapi.ro/tratamente/solanina_din.html
Pentru a reduce cât mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului, este indicat ca tuberculul să fie copt în coajă (solanina se distruge termic în mare măsură, fără să treacă în soluții -apă, ulei), urmând apoi decojirea. Prin această metodă se păstrează intacte cele mai multe principii active (minerale, vitamine) benefice din cartof neutralizându-se elementele toxice. Este bine, dacă se gătește prin fierbere, cartoful să fie preparat tot în coajă. Cartofii prăjiți conțin cea mai multă solanină, iar pe lângă aceasta, se formează acrilamida, compus toxic și cancerigen. Nu se vor utiliza niciodată, nici măcar pentru furajarea animalelor, cartofii încolțiți.