Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka
Trebuie sa va contrazic. Demonstrarea existentei lui Dumnezeu facandu-se prin RATIUNE, este de natura FILOSOFICA.
|
Tocmai mă gândeam astăzi la o idee ce mi-a venit cu mai mulți ani în urmă - fără ca să citesc în cărțile altora .. mă gândeam pe-atunci la ironiile lui Marin Preda (unul din scriitorii români preferați de mine), în ultimul lui roman, despre unii care "demonstrau existența lui Dumnezeu" ..
Foarte pe scurt (și fără ironii .. eu nu prea gust ironiile, dar văd că forumurile sunt "full" de ironii - însă nu mă refer la acesta, aici abia am scris și citit nițel):
Există (sau
se vorbește de) 2 "demonstrații" care ating culmile absurdului :
1) "demonstrația" că Dumnezeu există
2) "demonstrația" că Dumnezeu nu există
Însă cea de-a doua o depășește cu mult în stupiditate pe prima, aș zice ... (prima putând chiar a se dovedi a fi adevărată, deci ar ieși din absurd ..)
Oricum și oricând ar apărea cea de-a doua "demonstrație", făcută în orice sistem de axiome, ea poate fi contrazisă (de exemplu printr-o apariție divină, care ar răsturna ulterior sistemul de axiome .. etc)
Cu prima lucrurile stau altfel ...
Ea poate rămâne "în suspans" în cel mai bun caz pentru ea (pt "demonstrație").
Sau poate fi chiar confirmată ! (să zicem tot printr-o apariție divină ... să zicem că Dumnezeu
se hotăraște să "apară" în fața tuturor oamenilor ... etc).
------
Am discutat cam mult filozofie (ceea ce am scris mai sus este însă ceva aproape matematic .. în orice caz este ceva de bun-simț ... Eu prefer bunul-simț filozofiei .. Cam așa prefera și Ion Creangă ..)
Cred că ar trebui să mă îndrept spre topicele care mă interesează mai mult (de exemplu cele legate de rugăciuni ... să văd de exemplu de ce nu prea știu să mă rog .. poate găsesc ceva link-uri spre niște rugăciuni care să mă "atragă" .. eu n-am decât o carte de rugăciuni, și mi se pare
prea puțin ce am găsit acolo ..)
.. și să las locul discuțiilor experților dar și pasionaților de filozofie ... (eu am citit destul de multă filozofie în viață .. culmea e că încă mai citesc .. Dar eu fug în primul rând de la a discuta filozofie, și fac asta de vreo 10-15 ani ..)