Quinoa
Proprietăți generale. Proteine, calciu, fier, vitamina B și E, aminoacizi.
Semințele de quinoa sunt bogate în mangan, magneziu, cupru și fosfor – în stare negătită; proteine, calciu și fier, fiind și o sursă excelentă de vitamina E și câteva vitamine B. Conține o balanță aproape perfectă de 8 aminoacizi necesari pentru dezvoltarea țesuturilor umane. Quinoa este foarte bogată în lisină, cistină și acizi-metionină, regăsiți slab în alte grâne. Este un complement bun pentru legumele slabe în acești aminoacizi.
Proteina din quinoa se consideră a fi o proteină completă datorită prezenței a celor 8 aminoacizi esențiali. Quinoa are între 12-18% proteine și 100 de grame sunt complete pentru aportul de proteine pentru un copil. Conține și 6-7% grăsime, dar comparativ cu alte cereale, dar conține puțină sare și oferă fibre. De asemenea, quinoa conține și albumină, o proteină care se regăsește în albușul de ou, în serumul sângelui și în țesuturi animale sau vegetale. Semințele sunt lipsite de gluten care face din această cereală una aromată și nutritivă pentru cei care sunt sensibili la gluten.
http://prodieta.ro/quinoa-beneficii-...inoa_beneficii