Din aiuro-ciclul: „Hai sa ne laudam singuri!”
Citat:
„446.- Părintele, spunea:
-La 6 decembrie 1939, am făcut prima slujbă ca preot extrabugetar la socrul meu (preotul Mihăilescu), în satul Oniceni, județul Suceava. Ca preot ajutător, am avut de-a face cu credincioși de pe stilul vechi, care au avut mănăstire în satul Roșiori.
Primul Ajun, a fost în 1939. El a luat o parte din sat, iar pe mine, m-a trimis în cealaltă parte. Când am terminat serviciul, el a venit plângând, pentru necazurile ce le-a avut de la casele celor pe stilul vechi. Am spus că, la Ajunul Bobotezei mă duc eu pe acolo, unde-s mai mulți. Când am trecut eu pe la ei, unii n-au avut curaj să iasă, să mă apostrofeze și lăsau totul pe masă pregătit și un copil sau doi care să mă întâmpine. În anul acela, a fost o zăpadă foarte mare, de doi metri. Într-un loc ca acesta cu zăpadă, era casa celui de care ascultau toți cei de pe stilul vechi. La el nu puteam ajunge decât printr-un tunel, făcut de la casă la fântână. Acest om, a avut grijă să lege poarta ca să nu pot intra. Am pus copiii, care mă însoțeau,să dezlege poarta, am intrat, iar el avea o furcă într-o mână și într-alta altă furcă. Nu m-am înfricoșat. Iar copiii, vreo șaptezeci la număr, au umplut curtea lui. Mi-a zis:
-Peste douăsprezece zile, să vii aici!!! Eu i-am răspuns:
-Cum te cheamă? A cui e această casă? (era veche).
Era a lui, de la tata și de la bunicul. I-am spus:
-Vezi? Bunicul a venit și a plecat! Tatăl, a venit și a plecat! Și dumneata vei pleca! Iaca și eu, să mă odihnesc. Mi-a zis:
-Te las sa intri, dar să nu se cânte.
Am intrat în casă cu dascălul. El a rămas afară. Și am cântat „În Iordan”.Opt copii de ai lui, au venit repede și au sărutat crucea și i-am stropit cu aghiasmă. El a aflat, îmi pune mâna în gât, peste epitrahil și voia să mă pălmuiască. Dascălul se speriase și eu i-am zis:
-Fapta pe care ai făcut-o acum, știi din ce categorie e? A unui om nebun! Eu am venit în casa tea cu Crucea Mântuitorului, cu care ești botezat și dacă ai făcut așa, ca un om nebun, atunci, În numele Mântuitorului Hristos, nebun să rămâi!De acum înainte, să te dezlege mitropolitul și episcopul ”de pe vechi”.
Și-a luat mâna din gâtul meu și a început să tremure și să se schimbe la față. Am trecut iar prin tunel la celelalte case și oamenii erau curioși cum am să ies de acolo.
La scurt timp, acest om, călare pe cal, cu sabia, cu pumnalul și securea, fugărea calul de-a lungul satului și striga:
-Eu sunt Ștefan cel Mare! Ieșiți la hotare, că vin tătarii în țară! Și o lua la galop cu calul, până în șoseaua mare și se întorcea înapoi, zicând că e Mihai Viteazul, că intră turcii!
Din Ajunul Bobotezei și până în luna lui mai, astă treabă făcea ziua, iar noaptea, buciuma să se adune păsările negre care defilau deasupra casei lui.
L-au lăsat așa până la înfloritul cireșilor. Cei pe vechi i-au citit, dar nu și-a revenit. Iar în luna lui mai, a venit o serie de consilieri, de la cei pe stilul vechi, rugându-mă să-i dau iertare. Le-am cerut să aducă o cămașă albă și am citit rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare, i-am dat cămașa stropită cu aghiazmă și am citit dezlegarea de blestem și le-am spus să-l îmbrace cu ea, să-l spele pe față cu aghiazmă. Aceia, au spus la toți:
-Cum l-au spălat cu aghiazmă și l-au îmbrăcat cu cămașa, i s-a luminat mintea și a început a întreba: Unde sunt copiii mei? Cum de au înflorit cireșii așa repede?
(Pr Alexandru Argatu, Viata părintelui Ilarion Argatu, scrisă de mâna sa, 2006, pag.53-55)”
|
„Era in 1939 cand m-am dus in casa unui gospodar, om intreg la minte, sot si tata a opt copii.
Eu, preotul Ilarion Argatu, am intrat prin efractie in casa lui (am eu smecheriile mele), i-am cantat „În Iordan” macar ca el imi ceruse im mod explicit sa nu lălăi pe propietatea lui privata, si apoi, pentru ca tipul m-a enervat, l-am blestemat:
„ - I-a inebuneste tu un pic în numele Mântuitorului Hristos!”
L-am „aranjat” ca sa vada toti cine-i sefu. Ha, ha, sa-l fi vazut mai apoi cum umbla pana la o margine a satului călare pe cal, cu sabia, cu pumnalul și securea si striga ca el e Stefan cel Mare, iar la intoarcere era Mihai Viteazu. Te prapadeai de ras.
„ - Du-te bă acum sa te dezlege preotii tai stilisti daca or putea!” i-am zis. Dar n-au putut fiindca (ghiciti, nu) doar eu puteam, taică. Am venit stilistii la mine cu roaga si l-am dezlegat, treaca de la mine.
Dar fiti atenti, daca-i mai trece cuiva prin minte sa treaca la stilisti, eu personal il blestem de nu se vede. O sa umble prin Mall-uri si supermarket-uri si o sa strige in gura mare ca el e Napoleon. Nu va puneti cu mine, va avertizez!”
|