Subiect: Urgia economica
View Single Post
Vechi 18.08.2011, 09:33:08
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ca un exercitiu de gandire, daca e sa se faca ceva, ce s-ar putea face?
L-am auzit acum citiva ani pe Bill Clinton, cind tocmai debutase criza in America, vorbind despre solutii. El spunea ca solutia pentru iesirea din criza este intoarcerea la modul traditional de a face bani. Exemplu:un om poseda un teren care, sa spunem, valoreaza 5.000 euro. Peste noapte piata spune ca terenul valoreaza 50.000 euro. Iar omul face un imprumut de 30.000 euro ca are cu ce garanta. Merge omul nostru in concediu, isi cumpara masina, etc. Deodata piata spune ca terenul nu mai valoreaza decit 3000 euro. Omul nostru intra in panica, banca ii ia casa, proprietarul de hotel nu mai are clienti, fabrica de masini nu mai are ce produce si merg lucrurile in lant... De ce se intimpla asta? Pentru ca oamenii fac si cheltuie bani virtuali.

Modul traditional de a face bani e o solutie pentru o economie sanatoasa. Noi nu putem face nimic referitor la gestiunea banilor publici. Oricine vede, probabil, in zona in care traieste, risipa si lipsa de intelepciune in cheltuirea banilor publici. Ceea ce cred ca am putea face noi este sa sustinem economia sanatoasa prin deciziile de zi cu zi: trebuie sa cumparam usturoi? sa renuntam la comoditatea noastra de a cumpara ustoroiul chinezesc din supermarket si sa il cumparam pe cel romanesc din piata. Sa ne uitam pe eticheta de malai, iar daca nu scrie "Made in Romania" sa nu o cumparam. Si asa mai departe. Prin decizia mea de a cumpara un borcan de mazare de la o firma din Romania ii voi da de lucru unui lucrator roman.

Am observat aceasta conceptie, de a consuma produse autohtone, destul de bine implementata in tarile din Vestul Europei. In supermarketurile din Italia sau Germania am vazut rafturi intregi de produse autohtone. In Romania nu e asa si eu cred ca nu e bine. Nici politicienii nu fac ceea ce trebuie, insa eu cred ca nici noi, ca cetateni obisnuiti, nu constientizam totdeauna ca deciziile noastre, marunte, pe care le luam zi de zi, pot avea impact asupra altora.

Last edited by nutucutu; 18.08.2011 at 09:38:02.
Reply With Quote