View Single Post
Vechi 19.08.2011, 11:31:54
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Candidatul în științe, Konstantin Juravliov îi întâmpină pe oaspeți cu bucurie și-i îndemnă pe-ai săi să pună masa. Oaspeții așteptară cuvincioși ca baba Agafia să le pună tacâmurile, stătură între timp de vorbă cu candidatul, își amintiră de copilărie…
- Ehei, copilărie, copilărie! Zise candidatul. Ia poftiți, dragii mei, să luăm o gustare.
Se așezară cu toții la masă. Se așeză și Gleb. Deocamdată își ținea gura. Se vedea însă cât colo că este gata să se năpustească. Zâmbea în răstimpuri, aruncă și el câteva cuvinte când veni vorba de copilărie, dar nu-l scăpa din ochi pe Juravliov: își făcea, pesemne, planul de atac.
La masă lumea prinsese glas și parcă-l dăduse uitării pe Gleb. Și deodată el își arată colții.
- În ce domeniu vă manifestați? îl întrebă la un moment dat pe Juravliov.
- Adică unde lucrez? Nu-l înțelese acesta.
- Da.
- La facultatea de filologie.
- Aia care-i cu filosofia?
- Nu tocmai… Dar,mă rog, hai să-I zicem și așa.
- I-o știință foarte necesară. Gleb se simțea tare la filosofie. Reluă, înviorându-se: N-ați vrea să-mi spuneți cam cum stau lucrurile în problema priorității?
- Care prioritatea? Nu-l înțelese nici acum candidatul și-l privi cu atenție. Se uitară la el și ceilalți.
- Prioritatea spiritului și a materiei. Gleb aruncase mănușa. Stătu nepăsător, așteptând ca ea să-I fie ridicată. Și candidatul ridică mănușa.
- Ca și până acum, spuse zâmbind. E prioritară materia.
- Și spiritul?
- Spiritul urmează materiei. Da’ de ce mă întrebi?
- Ăsta o fi programul minim pentru obținerea titlului de candidat? Zâmbi la rândul lui Gleb. Atunci spuneți-mi cum definesc astăzi filosofii starea de imponderabilitate?
- Așa cum au explicat-o întotdeauna. De ce spui “astăzi”?
- Pentru că fenomenul a fost descoperit abia de curând. Gleb îl privi pe celălalt drept în ochi. De aceea vă și întreb. Filosofia naturii, de exemplu, l-ar putea defini într-un fel, iar filosofia strategică cu totul într-altfel…
- Bine, dar filosofie strategică nici nu există! Începu să se impacienteze candidatul. Despre ce vorbești dumneata?
- Există în schimb dialectica naturii, reluă netulburat Gleb, pe care ceilalți îl urmăreau cu atenție. Iar natura este definită de filosofie. Drept unul din elementele naturii a fost descoperită recent imponderabilitatea. Tocmai de aceea vă și întreb: nu se constată cu acest prilej o anumită dezorientare printre filosofi?
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote