Subiect: Sufletul pereche
View Single Post
  #10  
Vechi 04.09.2011, 21:36:22
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LaPetiteMoc Vezi mesajul
Cum bine stii, dulcica, ideea vine de la Platon ("Banchetul"), chiar daca acolo are alte conotatii. Cred ca unele religii au preluat ideea cam de pe acolo.

Ceea ce ma contrariaza la Platon este o realitate pe care nu mi-o explic. Platon si-a creat sistemul filozofic, coerent, pornind de la observarea atenta a realitatii din jurul sau. Homosexualitatea era o trasatura a societatii antice? Te intreb pe tine pentru ca banuiesc a fi studiat mai mult despre societatile antichitatii. Merci !

Ideile asta cu sufletele-pereche, ca si mitul androginul, sunt comune multor culturi; observ ca la noi, in secolul XXI, ele vin pe filiera New-Age, din budism (sufletele-pereche sunt cele care au fost impreuna in vieti anterioare si se regasesc intr-o noua reincarnare pentru a isi indeplini nu stiu ce misiune...). E adevarat ca apare si la Platon, in Banchetul, relatat de comicul Aristofan, insa ideea nu e nicidecum originala si nu face nicidecum centrul de interes al operei. Pentru cine nu stie, in Banchetul, mai multi oameni celebri ai vremii se aduna la un ospat si propun sa il celebreze pe zeul Eros;fiecare oaspete se ridica si ii aduce lauda, spunand cate o poveste; la sfarsit, avem si relatarea lui Socrate, asa cum a auzit-o de la preoteasa Diotima - aceasta e celebra iubire platonica, a carei finalitate este contemplarea esentei absolute, pentru asta pledeaza Platon si, in niciun caz, pentru mitul androginului, care e istorisit intr-o maniera foarte amuzanta de comicul Aristofan, care e luat in ras de toti de la masa:
„Iata, am sa-i tai în doua pe fiecare si-au sa se faca pe data mai neputinciosi; ba, ne-or fi si mai productivi, din cauza numarului mai mare, si vor umbla drept, pe doua picioare. Dar daca si asa se vor arata necuviinciosi, nevoind sa se potoleasca, iarasi am sa-i tai în doua — zise dânsul —, ca sa umble pe un singur picior, sarind ca schiopii.
Spunând asta, Zeus taie în doua pe androgini, cum taiem noi scorusele spre a le pune la uscat, sau cum unii despica ouale cu firul de par. Pe care, cum îl facea în doua, poruncea lui Apolo sa-i întoarca figura si-o jumatate a gâtului spre partea unde era taietura, pentru ca omul vazând-o sa devina mai modest. Cât priveste celelalte parti, zeul porunci sa se vindece. si Apolo îi întoarse atunci figura; si, cum strângi la gura o punga, asa aduna el toate pielitele peste ceea ce numim acum pântec. N-a lasat decât o deschizatura pe care o strânse în mijlocul burtii, într-un punct ce se numeste buric. Netezi si celelalte cute, destul de multe, întocmi pieptul, folosindu-se de-o unealta asemenea celeia pe care o întrebuinteaza cizmarii spre-a întinrfc^iflrn îrolllfoiiT'îH pe calapod. Nu lasa decât prea putine creturi în preajma pântecului, lânga buric, pentru a pastra doar amintirea vechii pedepse".



Homosexualitatea in Grecia antica un subiect discutat. Solon daduse o lege prin care interzicea ca un sclav sa aiba relatii sexuala cu un baiat, deci in vremurile vechi era interzisa, darexistenta unei asemenea legi indica faptul ca ea era prezenta in viata oamenilor.

In literatura, avem exemple cu nemiluita. Cert e ca grecii traiau intr-o societate in care femeia era foarte desconsiderata, neavand nici un fel de drept social; daca erai femeie, aveai trei variante: sotie, sclava sau curtezana, mai in functie mai ales de starea in care te nasteai. Curtezanele ofereau placeri, singurele femei cat de cat invatate si stilate; sclavele isi ingrijeau stapanii, iar sotiile erau sclavele supreme,inchise in gineceul lor, care asigurau procreerea si ii cresteau pana la varsta de 7 ani, daca erau baieti, daca erau fete, le mai tineau cativa ani, pana se maritau. Nu aveua absolut nicio influenta, nici macarin familie, daramite in societate,undenici nu aveau voie sa iasa. E celebra fraza: "Pentru placere avem curtezane, concubine pentru a fi bine ingrijiti, sotii, pentru a ne da copii legitimi."

Nu este vorba neaparat despre homosexualitate, cum o intelegem noi azi, cat de pederastie (iubirea unui copil- baiat de catre un barbat adult); era mai degraba o norma sociala, dupa varsta de 7 ani, copilul era dat in grija unui barbat adult, unui invatator, care il instruia si cu care stabilea adanci relatii sufletesti si nu numai... se ducea la gimnastica, la palestra, unde vedea corpuri goale de barbati; nu avea nici un contact cu femeile, daca nu frecventa curtezanele... Asta era realitatea, cel putin pentru epoca clasica, secolele V-IV a. Chr., in care traieste si Platon. Erau pervertiti de mici, astea erau conditiile, nu se facea distinctia intre public si privat...


La romani, femeia a fost mereu respectata si avea drepturile si demnitatea ei, iar cazurile semnalate de bisexualitate in literatura sunt mult mai putine decat la greci, oricum.

Bine ca nu am trait in vremurile alea!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote