View Single Post
Vechi 07.09.2011, 04:39:53
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ceea ce am scris eu despre artos e exact ce ti-au spus grecii ca inseamna, adica paine cu drojdie. Uite si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Artos
Cred ca poate insemna orice aluat cu drojdie. In schimb azima nu are drojdie, e ceea ce o diferentiaza de paine.

Despre citatele cu Pastile am vrut sa scriu, dar uite ca le-a expus MariS mai bine.
Peste mai putin de o zi urma sa aiba loc Pastile, Apostolii nu stiu ca Iisus va fi prins si rastignit, ei credeau ca vor face sarbatorile impreuna. Si cum pregatirile se fac in prima zi a azimilor, nu exact cand sunt Pastile, au intrebat unde il vor face. De fapt Pastile este mielul, scrie in Evanghelia lui Luca faptul ca se jertfeau Pastile. Ori mielul nu putea fi mancat cu o zi inainte, ci de Pasti.

Dar uite ca pana acum nu m-am uitat si in Evanghelia Sf. Apostol Ioan, acolo scrie totul foarte clar si nu mai discutam atat sa pierdem timpul.
"1. Iar înainte de sărbătoarea Paștilor, știind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit.
2. Și făcându-se Cină, și diavolul punând în inima lui Iuda fiul lui Simon Iscarioteanul, ca să-l vândă"
Acolo nici macar nu scrie de Pasti, ci numai de Cina. Si tot acolo la Ioan 13 scrie si ca a spalat picioarele ucenicilor in timpul Cinei sau dupa, ca tot m-ai intrebat despre asta.
Draga Catalin,
Cand am auzit ca artos este un termen generic pentru paine, am intrebat daca poate cuprinde inauntru si azimile. Iar raspunsul a fost ca da. Si nicidecum nu este folosit in greaca moderna doar pentru painea euharistica asa cum scrie la linkul tau.

Cat despre Evanghelia lui Ioan, tocmai ca-i cea mai putin clara :)) Oricum, le-am pus deja pe toate cap la cap :))