View Single Post
Vechi 16.09.2011, 11:47:13
Ecaterina Cojoca Ecaterina Cojoca is offline
Junior Member

Data înregistrării: 19.04.2010
Locație: Iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mani Vezi mesajul
Recent am citit in "Patericul" cum un avva a vorbit intr-o limba necunoscuta lui. Si se prea poate si altii.
Problema care se pune insa este aceea ca darurile Duhului Sfant nu se pot manifesta la cei care cred invataturi eretice. Cat timp negi Dumnezeirea Duhului Sfant, cat timp Cina si Botezul sunt doar simboluri, de "Sola Scriptura" ce sa mai spun, atunci manifestarile cu pricina au cu totul alta sursa decat Duhul Sfant.
Cum spunea cineva mai inainte, ca sa lucreze Duhul Sfant trebuie sa ai dreapta credinta, sa te gasesti sub ocrotirea Bisericii, sa ai o viata deosebita, prin post si rugaciune, si multe altele. Ceea ce nu e cazul la nici una din denominatiile protestante / neoprotestante.
Mani, vorbesti de avva Pimen, din Siria, care a inceput a vorbi "elineste" cind a fost vizitat de avva Ioan (Pateric, 205). Avva Pimen avea o traire duhovniceasca deosebita obtinuta prin multa nevointa si smerenie in pustnicie, cum putem compara starea lui cu ceea ce se crede a fi asemanator cu ceea ce traiesc Penticostalii? Acest dar vine prin bunavointa lui Dumnezeu numai asupra acelor parinti care ajung la un nivel duhovnicesc superior, nu oricui. Poate gresesc, dar din cite stiam eu "limbile" vorbite de Penticostali in momentele lor de extaz nu sunt intelese sau cunoscute, limbi pamintesti, ci sunt considerate limbi "ceresti" care ulterior sunt interpretate numai de persoana care a avut acea traire extatica, ea fiind singura in masura sa traduca maselor presupusul mesaj divin. Din ce am vazut eu pe internet, ce se pretinde a fi un mesaj divin e o insiruire aleatorie de semne lingvistice care ar putea avea orice inteles atat timp cit numai persoana care le rosteste cunoaste/poseda sensul.