Dragul meu în această postare mă faci foarte fericit!!! Nu mai ești calvin!!! Aș putea spune că ești aproape Ortodox. Dar nu o pot face deplin căci își lipsește nădejdea cea adevărată, înțelegerea vieții în Hristos (radical diferită de cea de pe pământ) și deci și a iubirii Lui și înțelegerea adevărată a libertății umane și deci a Sfintei Cruci. Dar mai ales, îți lipsesc Sfintele Taine.
Aici dragul meu scoțian vorbești în sfârșit ca un om. am putea pleca la o discuție reală de aici, lăsând-o cea veche să plece cu pace pe la calvini.
Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Partea a-III-a
[font=Verdana]Cand mi-am dus baiatul mic la gradinita,
|
Ceea ce pomenești aici este o inocență a fericirii biologice căzute. De fapt lumea aceasta este un câmp înfricoșat de război în care inocența este una din capcane:
I.Cor.14:20. Fraților, nu fiți copii la minte. Fiți copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiți desăvârșiți.
Adam și Eva nu erau copii inocenți ci oameni contemplativi în duh, care însă, crezând din naivitate, în vorbele șarpelui, și-au pierdut cunoașterea sufletească și au căzut în cea trupească. De atunci naivitatea a devenit una din cursele foarte periculoase în războiul duhovnicesc. Nu le-a folosit la nimic naivitatea înjugată cu mândria, ce le-a lăsat naivitatea a fost că, necăzând prin ei înșiși precum Lucifer, se mai pot căi. Nu se pune problema războaielor religioase, de neam, de regiune dacă noi vom căpăta o minte matură hrănită cu minunatele învățături ale Sfintelor Scripturi și mai ales cu înfricoșatele Taine. Războaiele religioase, după cum vei vedea mai departe când vom descrie asasinatele lui Jean Calvin, au apărut nu prin pierderea inocenței ci prin fanatizarea ei. Au crezut în prostia inocenței lor, murdărite de mândrie, că pot sluji Dumnezeului iubire cu pumnalul și tortura, prefăcându-și patimile în dumnezeul cel mânios. Nimeni nu cere în Ortodoxie o bătălie cu ereticii ci doar o ferire de ei deoarece ei au toxine foarte periculoase, ale credinței, ce duc la fanatism și aduc acele războaie pe care tu le-ai descris și de care și tu ai fost ispitit puțin mai devreme. Parcă vedeam în tine idolul dumnezeului mânios. O credință fanatică duce la război iar nu asumarea unei credințe drepte care te face ca un miel în mijlocul lupilor.
Conștiința să ști că se pervertește mai întâi prin credință greșită și apoi prin fapte. Nu poate satana să dea o învățătură rea sau să facă pe om să facă o faptă rea dacă nu-l convinge mai întâi că e bună. De aceea păcatele minții sunt cele ce pervertesc mai întâi: uitarea, neștiința, erezia împotrivirea la adevărul învederat pentru a-ți dogmatisi păcatul și altele.
Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Partea a-III-a[font=Verdana]Exista o legenda despre o pasara care canta o singura data in viata, mai dulce decat orice alta vietate de pe fata pamantului.
|
cum să zâmbească Dumnezeu când făptura Lui piere. Doar dacă este un dumnezeu sadic ca al calvinilor. El suferă că și făptura piere din cauza păcatului nostru. Și toată făptura suspină după mântuirea noastră.
Vezi noi ortodocșii avem legenda păsării Phoenix care, după ce se jertfește, arsă de tot, învie din propria cenușă, zburând spre țara cea fericită. De aceea noi credem că Sfânta Cruce nu a fost un asasinat sadic al lui Dumnezeu ca să-Și satisfacă dreptatea și o plată de răscumpărare în mâinile unui dumnezeu mânios. Nu asasinatul sadic al lui Hristos dă satisfacție unui dumnezeu mânios ci Sfânta Cruce cea preafrumoasă este o jertfă a iubirii ce vede în Sfânta Cruce poarta către biruința asupra morții noastre și dobândirea în firea noastră a vieții (mai presus de viața lui Adam fără de păcat) a vieții înviate și înălțate pe tronul lui Dumnezeu a întregii firi îndumnezeite în Hristos. Credem în triumfului învierii prin Sfânta Cruce asupra noastră iar nu în satisfacerea melodioasă a unui dumnezeu rănit din cauza mândriei lui. Pasărea noastră Pheonix se jertfește așadar pentru înviere iar nu se jertfește ca pasărea spin, în deșert, doar pentru a forța un dumnezeu mânios să zâmbească, am putea spune sadic și pilindu-și unghiile. Chiar nu vezi ce lipsită de sensibilitate și nădejde este istorioara ta? De aceea viziunea voastră este deznădăjduită supusă unui dumnezeu mânios, iar a noastră, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur este așa:
„Când îl văd pe Hristos răstignit, eu văd pe Împăratul Slavei.”
Pe de altă parte regulile nu ucid (dacă nu sunt calvine, mânioase), ci dau o deplină libertate:
Ioan 8:31. Deci zicea Iisus către iudeii care crezuseră în El: Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei;
Ioan 8:32. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.
Vezi așadar că numai în Cuvântul lui Hristos avem deplina libertate? Și aceasta nu e numai o regulă ci chiar o poruncă:
Ioan 13:34. Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.
Ioan 13:35. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții
Ioan 13:34. Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.
Ioan 13:35. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții
Așadar nu se poate viață în Hristos fără reguli ba mai puternic, porunci.
Aceasta este autentica viață în Hristos după această regulă
adevărul în iubire. După cum spunea Părintele Prof. Constantin Galeriu: „Adevărul fără iubire ucide. Iubirea fără adevăr este o slabă vibrație sentimentală.”
Pe copil inocența nu l-ar fi putut salva de la cancer dar Sfântul Maslu da. Sunt nenumărate cazuri și de copii și de oameni mari care numai inocenți nu erau.
Nu putem fi cu Hristos dacă nu-L mâncăm:
Ioan 6:53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.
Ioan 6:54. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.
Ioan 6:55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
Ioan 6:56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.
Cum poți tu să fi cu Hristos dacă nu-I mănânci trupul și nu-I bei sângele. Ar însemna că El este un mincinos în cele spuse mai sus, că ar putea să trăiască cineva în Hristos, fără de Hristos. Cum să fi cu Hristos fără să te împărtășești? Să nu fie! Cum să scapi de moarte și să nu fi speriat de ea dacă nu ai Viața - Hristos în tine?
Karl Barth spunea, dar nu înțelegea, filozofa, dar deznădăjduia. Vedea dragostea lui Hristos dar nu înțelegea libertatea Lui când a luat asupra Sa și neputințele și păcatele noastre. Nu înțelegea nici vinovăția omului care nu este o declarație de război a unui dumnezeu mânios ci o stare de mutilare a firii.
Dragul meu lasă învățăturile deșarte și putrede care nu te pot hrăni sufletești și vino la Ortodoxie. Aici vei găsi sensul existenței tale. Sursele tale sunt fade și întunecate, nelămurite. De, ca-n filme. Iar credința ta șovăie între calvinismul cel fanatic prin dogme mânioase și ecumenismul cel mlăștinos, total adogmatic, total imoral. Numai în Ortodoxie poți găsi echilibrul dogmelor în iubire.