Am auzit de "Canonul Ortodoxiei" din care a apărut primul volum. Însă trebuie să ținem cont și de faptul că Ioan Ică jr are în pregătire și alte traduceri, printre care seria de opere complete a sfântului Grigorie Palama, și poate și altele, și are și activitate de cadru universitar, conducător de doctorate, etc, de aceea nu știu dacă vom avea această lucrare monumentală finalizată și care este foarte importantă pentru identitatea noastră ortodoxă.
Este oricum foarte ciudat că trebuie să se ocupe un om de o asemenea muncă prin inițiativa sa privată și nu este un proiect al BOR în acest sens. În această situație, despre ce "infailibilitate" a Bisericii în ansamblul său mai putem vorbi când textele sesiunilor și hotărârilor atâtor sinoade ortodoxe nu sunt publicate în limba română? Eu cred că ortodocșii, evident o parte dintre ei, ar fi foarte interesați de aceste sinoade de după 1054. Însă inițiativa trebuia să aparțină în mod clar Patriarhiei și Sfântului Sinod.
Totuși pe lângă Sinodul de la 1341-1351, trebuie să ținem cont că au mai fost sinoade pe teme dogmatice, cum ar fi Sinodul de la 1285 pe tema purcederii Duhului Sfânt, și Sinodul de la 1727 pe tema Sfintei Euharistii. Din câte știu s-au mai discutat și alte teme dogmatice, chiar despre Sfintele Taine în ansamblul lor și nu doar despre Euharistie. Finalizările acestor sinoade, chiar dacă locale, nu au valoare dogmatică, de dogme ale Bisericilor Ortodoxe? Evident îmi este greu să cred că pot avea caracter dogmatic atâta timp cât nu sunt stabilite printr-un sinod pan-ortodox, și nu doar prin sinoade locale cum s-a făcut. Însă înțeleg că nu sunt totuși lipsite de orice autoritate în Bisericile Ortodoxe.
Referitor la omologarea teologumenelor sfântului Grigorie Palama, au sau nu acestea caracter de dogme? Pentru că presupun că știți că în justificarea lor s-au încercat a se aduce, iar sinodalii chiar susțin că s-au adus, justificări solide din sfânta scriptură și operele unora dintre sfinții părinți pentru susținerea acestor teologumene. Cu alte cuvinte ei spun că nu sunt chiar niște teologumene, pentru că ar avea susținere clară în sfânta scriptură și la sfinți părinți ai Bisericii (Dinoisie Areopgitul, Maxim Mărturisitorul, Grigorie de Nazianz și alții).
Nu mi-ați răspuns dacă știți de existența textelor sesiunilor și hotărârilor altor sinoade în limba engleză măcar, dacă acestea sunt publicate și dacă se poate avea acces la ele (eventual pe internet, pentru că în rest bănuiesc că ar fi costuri destul de mari).
|