catalin2
Mie mi se pare ca din toate exprimarile de pina acum,simplificati putin problema. In sensul ca sinteti linistit ca exista dogma ortodoxa,va este suficienta existenta si infaibilitatea ei,si considerati astfel problema mantuirii incheiata.Adica e suficient sa respecti pina la ultima virgula aceea dogma,si vor urma apoi de la sine : dragostea,faptele bune,harul.
Dar totodata suntem cu totii de acord ca ,cunoasterea si respectarea integrala a dogmei nu este deloc usoara,si ca este nevoie aici de insusi harul lui Dumnezeu,omul singur,cu mintea sa,neputind face singur asta.
Dogma e foarte grea,pentru ca noi sintem lumesti.Daca am trai doar in Biserica,daca am fi monahi de exemplu,daca ne-am inconjura toata ziua numai de invatatura si discutia si practica dogmei ortodoxe,atunci da,am putea zice ca am respira-o precum aerul.
Dar noi traim intre oameni,alergam dupa o viata cat se poate de moderna si secularizata,si de aceea am cam pierdut legatura cu spiritul dogmei. De aceea am zis eu intr-o postare ca mi se pare plictisitoare dogma,nu pentru ca nu mi-ar place,ci pentru ca partea lumeasca e suficient de puternica in mine,ca si in marea majoritate a oamenilor.
O parte a mea o respinge ca grea ,nesarata,abstracta,rupta de om,si o alta parte a mea o iubeste ca adevar construit cu migala,de veacuri intregi,de catre sfinti.
Iar eu macar imi pun probleme,dar marea majoritate a oamenilor o ignora pur si simplu,aceasta neoprindu-i sa creada in Dumnezeu,si sa fie si ortodocsi.
Pentru ce pledez eu aici? Pentru umanizarea dogmei,pentru 'sararea ' ei cu iubire, cu frumos ,cu uman. Doar asa dogma se va putea apropia de cei multi.
Cine sa se schimbe? Dogma? Nicidecum.Ci cei care o predica sa se schimbe,sa se umple de dragoste si intelegere a omului real,si doar atunci sa invete,cind vor intelege omul cu toate greutatile si nedumeririle lui .Caci Dumnezeu este cel ce a zis carturarilor :"Duceti-va si invatati ce inseamna :mila voiesc,iar nu jertfe "
|