View Single Post
Vechi 30.09.2011, 23:23:54
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit ce show si specia umana si subiectivismul nostru, al tuturor....

Mai intai voi multumi doamnei nutucutu si fratelui penticostalul pentru sustinere. Nu, nu fac tabere, Catalin. Si da, si tu esti unul din ortodocsii pe care ii admir, pe tine specific pentru faptul ca intotdeauna, fara exceptie, faci recurs la catehism. Nu multi ortodocsi cunosc catehismul. Si nu, nu e de vina ortodoxia per se pentru asta, ci, cum sunt eu spenglerian inrait :), bag vina...matricei spirituale etnice. De ce? Daca romanii ar "arde" pentru ortodoxie, cum ard sarbii, rusii, bulgarii sau gruzinii, ar face ca tine. Stim amandoi ca spun adevarul...noi suntem prea balcanici, luam totul la misto. Cum scria cu multi ani in urma Cornel Nistorescu, romanii ar fi instare sa rada de Domnul Isus ca merge pe apa, nu pe uscat.
Gasesc credinta ortodoxa minunata, cu cateva exceptii...Quod attinet forumul, si cat de politicos se poarta multi ortodocsi cu heterodocsii, pai...uita-te la Savo, care, iarasi, e de admirat pentru cultura sa teologica si ravna sa pentru reinnoirea spirituala a BOR, insa sa ma ierte si Savo, si dl.admin pentru ce voi spune acum, sper sa nu fiu banat, dar: are colegul Savo un stil intolerabil de intolerant; efectiv auzi o maraiala de zombie in limbajul postarilor sale. :) Nu e ofensa, dar nici gluma: poti spune, ca madular BO, de doctrina BC ca e, din punct ortodox de vedere, gresita, si altfel decat sa insulti, sa numesti "papistasi/papolatri/papisti" pe credinciosii catolici. Exista, Cataline, o politete si a gazdelor fata de oaspeti, nu doar invers. Mai admir stilul rafinat al fratelui Mihailc, un ortodox din elita culturii, al doamnei Delia, o doamna rafinata a ortodoxiei, a carei inima arde in propovaduirea invataturii Bisericii, pe AlinB, al carui stil imbina taisul duhovnicesc cu ironiile constructive, si multi altii de felul acesta.
Deci nu facem tabere, noi heterodocsii, ca sa hartuim ortodocsi in mod individual. Cu exceptia unor useri adventisti, noi nu atacam /persiflam credinta ortodoxa. Si da, on topic, "calvinistii" si "papistasii" au pus, fiecare la vremea sa si in modul sau, in mana taranului si dascalului roman din Ardeal, cartea de rugaciuni in limba romana. E cu totul altceva decat sa ti se taie limba, tie, preot ortodox roman, ca nu predici in primitiva si murdara limba slavona (faza cu aparitia "boscoroditului"). Stii cum se zice in acea limba la Sfanta Impartasanie? "priciastenie". Oribil! Iar in ce ii priveste pe penticostali...hm...pai, cum am zis, eu nu voi fi vreodata (neo)protestant, voi muri in credinta mea, dar nu pot sa nu le admir spiritul misionar, inclusiv aici in Romania, au avut si inca au un rol civilizator palpabil, mai ales in privinta comunitatii tiganesti, sau mai bine zis, a membrilor ei civilizabili si recuperabili...lucru la care nici o comunitate religioasa nu s-a incumetat in asa masura...stiu ce vorbesc, cunosc...
P. S. Stii cine ataca cel mai tare, de fapt spumegand de "entuziasm narcisist", ortodoxia? Nu, nu ai ghicit. Nu neoprotestantii. Pseudoortodocsii isterici si de un zelotism fara cauza si efect, namely stilistii. Nu eu, Mihnea, Erethorn, penticostalul, trice sau scotty l-am facut "damnat" pe Patriarhul Daniel... In schimb, acesti "enhanced cerularoids", aceste clone programate pe furie ale raspopitului glicherie, o fac fara rusine si masura. Sa vii pe un forum ortodox, ca sa zici ca credinciosii bisericii ortodoxe stramosesti a romanilor sunt meniti, y compris ierarhia, la Iad, e ceva ce nici iehovistii nu au facut...

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 01.10.2011 at 00:07:02.