![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Mai intai voi multumi doamnei nutucutu si fratelui penticostalul pentru sustinere. Nu, nu fac tabere, Catalin. Si da, si tu esti unul din ortodocsii pe care ii admir, pe tine specific pentru faptul ca intotdeauna, fara exceptie, faci recurs la catehism. Nu multi ortodocsi cunosc catehismul. Si nu, nu e de vina ortodoxia per se pentru asta, ci, cum sunt eu spenglerian inrait :), bag vina...matricei spirituale etnice. De ce? Daca romanii ar "arde" pentru ortodoxie, cum ard sarbii, rusii, bulgarii sau gruzinii, ar face ca tine. Stim amandoi ca spun adevarul...noi suntem prea balcanici, luam totul la misto. Cum scria cu multi ani in urma Cornel Nistorescu, romanii ar fi instare sa rada de Domnul Isus ca merge pe apa, nu pe uscat.
Gasesc credinta ortodoxa minunata, cu cateva exceptii...Quod attinet forumul, si cat de politicos se poarta multi ortodocsi cu heterodocsii, pai...uita-te la Savo, care, iarasi, e de admirat pentru cultura sa teologica si ravna sa pentru reinnoirea spirituala a BOR, insa sa ma ierte si Savo, si dl.admin pentru ce voi spune acum, sper sa nu fiu banat, dar: are colegul Savo un stil intolerabil de intolerant; efectiv auzi o maraiala de zombie in limbajul postarilor sale. :) Nu e ofensa, dar nici gluma: poti spune, ca madular BO, de doctrina BC ca e, din punct ortodox de vedere, gresita, si altfel decat sa insulti, sa numesti "papistasi/papolatri/papisti" pe credinciosii catolici. Exista, Cataline, o politete si a gazdelor fata de oaspeti, nu doar invers. Mai admir stilul rafinat al fratelui Mihailc, un ortodox din elita culturii, al doamnei Delia, o doamna rafinata a ortodoxiei, a carei inima arde in propovaduirea invataturii Bisericii, pe AlinB, al carui stil imbina taisul duhovnicesc cu ironiile constructive, si multi altii de felul acesta. Deci nu facem tabere, noi heterodocsii, ca sa hartuim ortodocsi in mod individual. Cu exceptia unor useri adventisti, noi nu atacam /persiflam credinta ortodoxa. Si da, on topic, "calvinistii" si "papistasii" au pus, fiecare la vremea sa si in modul sau, in mana taranului si dascalului roman din Ardeal, cartea de rugaciuni in limba romana. E cu totul altceva decat sa ti se taie limba, tie, preot ortodox roman, ca nu predici in primitiva si murdara limba slavona (faza cu aparitia "boscoroditului"). Stii cum se zice in acea limba la Sfanta Impartasanie? "priciastenie". Oribil! Iar in ce ii priveste pe penticostali...hm...pai, cum am zis, eu nu voi fi vreodata (neo)protestant, voi muri in credinta mea, dar nu pot sa nu le admir spiritul misionar, inclusiv aici in Romania, au avut si inca au un rol civilizator palpabil, mai ales in privinta comunitatii tiganesti, sau mai bine zis, a membrilor ei civilizabili si recuperabili...lucru la care nici o comunitate religioasa nu s-a incumetat in asa masura...stiu ce vorbesc, cunosc... P. S. Stii cine ataca cel mai tare, de fapt spumegand de "entuziasm narcisist", ortodoxia? Nu, nu ai ghicit. Nu neoprotestantii. Pseudoortodocsii isterici si de un zelotism fara cauza si efect, namely stilistii. Nu eu, Mihnea, Erethorn, penticostalul, trice sau scotty l-am facut "damnat" pe Patriarhul Daniel... In schimb, acesti "enhanced cerularoids", aceste clone programate pe furie ale raspopitului glicherie, o fac fara rusine si masura. Sa vii pe un forum ortodox, ca sa zici ca credinciosii bisericii ortodoxe stramosesti a romanilor sunt meniti, y compris ierarhia, la Iad, e ceva ce nici iehovistii nu au facut... Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 01.10.2011 at 00:07:02. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Catalin,
Tu ai aplaudat vreodata pe acest site? Daca da, atunci comentariile tale ce denota? Daca nu (desi nu cred ca este cazul) s-ar putea pune intrebarea: de ce nu o faci? Este prea greu a da dreptate si altora decat propriei persoane? |
|
|||
|
|||
![]()
Am facut-o o data, cred ca exact la acest topic, pentru ca Adriana spunea ceva corect si ortodox si tu o contraziceai. Tu de obicei spui fiecarui ortodox ca nu vede adevarul, desi toti ortodocsii aproape ti-au spus ca te inseli. Am raspuns si la mesajul celalalt cu asta.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cataline daca tu crezi ca hula contra Duhului se iarta,atunci fa cum crezi.Nu are treaba cu ce spun protestantii ci cu ce a spus Hristos.Si EL a spus clar.Mai mult de atat nu cred ca se poate.O sa aflam la final,disctiile in contradictoriu,doar de dragul contradictiei,nu ma pasioneza.Daca eram ortodox si scriam ce voi scrie mai jos mai ma contraziceai?:) Sincer.Ajungem pana si cuvinte pe care le intelege si un copil sa le contestam:
Adevarat va spun ca toate pacatele si toate hulele pe care le vor rosti oamenii li se vor ierta; dar oricine va huli impotriva Duhului Sfant nu va capata iertare in veac: ci este vinovat de un pacat vesnic."(Marcu 3:28-29) Apostolul Pavel, in I Tesalonicieni 5:19 are un indemn scurt: ,,Nu stingeti Duhul".Roadele Duhului sunt: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare,bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor.(Galateni 5:22-23). Daca un individ considera ca roadele Duhului,precum in cazul Mantuitorului vs fariseii,sunt un efect al puterii satanei rezulta ca acele roade de mai sus le da necuratul si nu Dumnezeu.Este un nonsens si stingi Duhul pt ca EL nu poate izvori din malefic.Prin urmare daca un ratacit al satanei spune ca dragostea este roada demonilor rezulta ca sintagma ,,atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat..."se inlocuieste cu ,,atat de mult a iubit...stiti voi cine.."ceea ceste nebunia suprema,pt ca necuratul uraste lumea,nu o iubeste.El nu iubeste nimic,pentru ca in raul este o totala absenta a binelui.Este incapabil de ceva bun,rupt fiind pentru totdeauna de sursa binelui,Tatal. Cum as putea crede ca cel care crede,sustine asa ceva,va fi iertat?Pai el nu vrea sa fie iertat,tocmai sursa iertarii o extermina prin pervertirea in malefic.Este o nebunie fara sfarsit al adancimii.Nu ca ar contesta,este mai rau de atat,doreste inlocuirea sursei binelui cu cea a raului.Nu ca nu vrea sau nu accepta,este mai rau,stie si vrea sa schimbe in rau.Este o actiune premeditata,nu doar adversa.Scopul nu este doar negatia,sau contestarea,ci distrugerea sursei. Este razboiul cel vechi al satanei. Last edited by Scotland The Brave; 01.10.2011 at 13:22:31. |
|
||||
|
||||
![]()
Adriana, n-am ce sa interpretez, versetul este clar: "sa nu te lasi amagit", nu sa nu citesti sau sa nu asculti. Poti studia orice, atata timp cat nu-ti diminueaza credinta in Hristos, nu te “lasi furat” si uiti invataturile Mantuitorului, dand crezare altora. Pentru a-ti putea marturisi si apara propria credinta, e bine sa ai o cultura generala vasta, e bine sa studiezi credintele si filosofiile altora, aceasta fiind o modalitate de intarire a propriei credinte. Un teolog trebuie sa aiba un minim de bagaj filosofic, doar Crestinismul, datorita ariei mare de rasandire, s-a altoit pe sisteme locale de gandire. Mi se pare o idee foarte buna ca se studieaza in facultate aceste sisteme de gandire, filosofia elenistica si altele. Cum de ai inceput atat de repede cursurile?
Last edited by ioanna; 01.10.2011 at 13:45:18. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Parabola cu fiul risipitor nu se referea la intoarcerea aceasta? Fiecare pacat facut ne indeparteaza de Dumnezeu, de sursa vietii. In fiecare spovedanie e o reintoarcere, iar in cazul Impartasaniei e primirea harului. Cum vezi, fiul risipitor nu numai ca e iertat, dar se da petrecere si e mai mare veselie. De exemplu tu sau un eterodox (poate fi si ateu, satanist, etc.), cineva care se intoarce la ortodoxie sau se reintoarce, mai mare har primeste si e mai credincios si ravnitor decat un ortodox care asa s-a nascut si s-a obisnuit cu ea. Pana moare un om are timp sa se pocaiasca oricand, abia dupa aceea nu mai poate face asta. In schimb in BO ne putem ruga pentru cei morti, dar uite ca pentru sinucigasi si eterodocsi sau chiar atei nu se roaga Biserica. Adica pentru cei cu pacate impotriva Duhului Sfant. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci in acel moment ai simtit ca ai face vreo tabara sau ceva din acuzatiile tocmai aduse celorlalti? Nu, asa-i? Nu crezi ca si ceilalti au cam aceeasi motivatie pe care ai avut-o tu atunci? Si nu ti se pare fariseim (este intrebare, da sau nu) sa tii discursuri despre exprimarea doar a propriei pareri despre un subiect in conditiile in care de n ori pe acest site, in loc sa te limitezi la parerea proprie despre un anume subiect, te-ai aventurat sa spui: Adriana crede asta si aialalta, Adriana fiind eu si nu tu insuti? Nu se cade sa aplauzi pe un altul ci doar sa iti formulezi parerea proprie dar se cade sa te legi de un altul spunand: crede asta si aialalta? Daca nu se cheama fariseism aceasta atitudine, cum se cheama atunci?... Cat despre neacceptarea adevarului este evidenta: tu sustii ca Hristos este doar la ortodocsi si ca la catolici este doar un idol, ei neavand Taine valabile in timp ce un preot ortodox invrednicit de o mare minune la el in Biserica zice contrariul despre catolici: Hristos ii asteapta la ei in Biserica. Deci adevarul este ori la tine ori la el. El a fost invrednicit de o minune tocmai cu scopul de a ii trimite pe catolici sa redevina credinciosi practicanti, sa il gaseasca pe Hristos in biserica (la ei), sa nu mai judece intreaga biserica a lui Hristos si in speta catolica dupa exemplul rau a unor preoti care nu ar fi trebuit sa fie acolo, sa fie preoti. Dumnezeu este atotstiutor, El cunostea inima acestui preot ortodox, stia ce ganduri are si cum va interpreta minunea, stia ca ii va trimite pe catolici la biserica catolica, sa devina crestini nu numai cu numele ci si cu practica, si iata ca tocmai biserica acestui preot a fost aleasa pentru minune. Ai acceptat tu adevarul? Nu, ci te-ai apucat sa il acuzi pe preot de compromis, ca si cum pe de o parte italienii ar fi niste intoleranti care l-ar fi dat afara din Italia sau l-ar fi aruncat in puscarie ca pe vremea comunistilor la noi, si pe de alta parte ca si cum Domnul ar face minuni in biserica unui las incapabil sa sustina cu voce tare Adevarul in fata tuturor. Dumnezeu nu se inseala atunci cand citeste gandurile oamenilor, tu insa te poti insela. Dar nu admiti nici cu dovada in fata. Spuneam mai demult ca si eu eram ca tine candva, fundamentalista, insa doar pentru ca nu aveam dovezi pentru altceva. Cand insa dovezile au aparut, le-am acceptat. Tu insa nu ai acest curaj... Last edited by Adriana76; 01.10.2011 at 14:05:16. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta pentru ca nu ai inteles sau te prefaci ca nu intelegi. Am spus la primul punct ca fiind un forum ortodox aici prevaleaza invatatura si conceptia ortodoxa. E subiectivism, nu prevaleaza parerea celor mai multi la un moment dat, ci parerea ortodoxa. De aceea e firesc ca pe un forum ortodox sa fie cativa ortodocsi care spun si afirma credinta ortodoxa discutand cu unul sau cativa eterodocsi. Anormal e ca mai multi eterodocsi sa-si impuna parerea gresita din punct de vedere ortodox unui ortodox sau mai multi. Tu stii asta pentru ca tot timpul ai procedat asa, in discutii te-ai aliat cu eterodocsi care sustineau conceptiile lor , un fel de uite cati suntem care spunem ca mine si cat de gresit spui tu. Problema si mai mare cu tine e ca tu sustii ca esti ortodoxa si ce spui tine de ortodoxie. Daca spui ca sustii adrianismul e altceva, adevarul tau. Si nu spui nici adevarul ca nu ai acuzat, tot timpul acuzi ca tu spui adevarul si eu sau altii sau ortodocsii se insala. Uite, acum acuzi de fariseism. Si sa nu uitam ca m-ai mintit ca nu ai avut acel nick, ba m-ai mai si acuzat vehement din cauza asta. Cu noul nick ai spus ca pleci imediat, dar uite ca iar ai impanzit topicul cu aiurelile tale. Nu erai banata? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|