Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Expresia " ca lemnul intre lemne" apartine Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos si se refera la faptul ca sfantul a ajuns ca aceasta patima a dorintelor si poftelor tupesti sa nu il mai atinga nici daca statea in mijlocul unui grup de femei goale, el insusi gol. Semnifica despatimirea de pofta carnala trupeasca, de desfranare, alungarea acestei patimi pana la nivelul in care nu te mai atinge acest pacat.
Credeam , mai ales tu, care te pretinzi citita, ca stii aceasta si ca ai citit viata Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos.
Daca femeia ajunge sa despatimeasca aceasta patima , cu ajutorul lui Dumnezeu si ajunge la masura rugaciunii continue si a gandului la Domnul in fiece clipa atunci Domnul o va face neatinsa de pacatul acestor pofte in momentul in care aceasta este interzis cum este spre exemplu ziua Domnului. pentru ca jumatatea sa nu a ajuns la acest nivel de despatimire a acestei patimi, si doreste sa isi satisfaca aceste pofte, iar femeia trebuie sa i se supuna respecand porunca Domnului "femeilor supuneti-va barbatilor vostri" va cere ajutor lui Dumnezeu sa iasa neatinsa de pacat din aceasta incercare. Astfel prin Hristos, a treia persoana care trebuie permanent sa fie in cuplu pentru a fi o iubire desavarsita (Arhim. Zaharia - Sf. Siluan), va lucra prin femeia despatimita de pacatul acesta si va face ca si barbatul sa simta aceasta. Tot ce se intampla intre cei doi de acum este lucrarea lui Dumnezeu, exact cum explica atat de frumos Arhim. Zaharia din care v-am postat un citat mai sus.
Tu Anna cum vezi pe cineva ca sare aici pe forum sa imi spuna cate ceva, iar iti amintesti dusmania ce o ai inima si ma acuzi de cine stie ce lucruri care pe semne sunt in mintea ta de le gandesti. Dar eu nu ma supar pe tine mai ales ca vad ca esti singura care gandeste asa, iar cei cum sunt Oana, fiind noua pe forum, nu prea stie ea, disensiunile din vechimea acestui forum. Ea imi este draga, ca intreaba in felul ei si nu poarta dusmanii vechi ce mocnesc.
Eu ti-am mai zis, nu poti trece peste dusmanie, nu poti sa uiti, lasa-ma pe mine sa uit, nu mi te mai adresa, nu citi nimic din ce scriu eu, ocoleste threadurile unde scriu ca eu nu ma supar. Ai vazut , eu nu te urmaresc, nu iti adresez nici un cuvant, doar raspund cand ma jignesti.
In privinta smintirii, sa stai linistita ca nu scriu nimic neverificat in prisma credintei ortodoxe.
ce spun eu aici este invatatura de la Sfintii Parinti, de la parinti imbunatatiti si de la traitori intru Hristos.
Cu adevarat exista putina invatatura adresata in special cuplului, si familiei crestine. pacat ca atunci cand o gasim nu o pretuim cum se cuvine.
Pacat Anna ca in loc sa incerci sa meditezi la Dumnezeu , cerand sa iti lumineze mintea sa intelegi expresia "ca lemnul intre lemne", chicotesti gandindu-te ca vezi un cuplu in care un barbat munceste ca nebunul si o femeie sta ca lemnul. Mare pacat, dar crede-ma ca daca urmezi acest drum niciodata nu vrei reusi sa iti faci barbatul din necredincios credincios si nici sa va despatimiti impreuna prin Hristos.
As vrea sa va spun ceva legat de parabolele cum ar fi " ca lemnul intre lemne" folosita de Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos.
Acesti sfinti ajungand la inaltimea despatimirii, primesc mangaiere dumnezeiasca, raspandindu-se pe tot trupul sfintindu-l. (Vedere duhovniceasca) Apoi:
"Incă si alte multe cuvinte ale Sfintei Scripturi vin în gura lui în ceasul acela, care arată că
Dumnezeu a primit pocăinta lui si rugăciunea lui, precum se spune: "Duhul umilit, inima
înfrântă si smerită, Dumnezeu nu o va urgisi".
Dar nu numai acestea sunt cele de care se bucură un astfel de credincios, ci încă si multe
alte întelesuri ceresti si dumnezeiesti ies din inima lui. Deoarece a fost dezlegat si risipit
norul întunecos al păcatului de către luminarea rugăciunii mintii si cugetă armonia
cuvântului sfânt care spune: "Le-a deschis lor mintea ca să înteleagă Scripturile" si "Cel
ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui" (Ioan 7, 38); deoarece
inima omului clocoteste de întelesuri dumnezeiesti, iar gura lui vorbeste în parabole,
precum se spune: "Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru
început" (Psalm 77, 2)." (Vedere duihovniceasca)
iata deci cum si cuvintul Sf. Simeon cel nebun dupa Hristos "ca lemnul intre lemne" este parabola ce semnifica despatimirea de desfranare si de poftele carnale.
Am postat aici pe acest thread citatul exact din viata Sf. Simeon nu o mai repun. Dar este indicat de citit intregul pasaj spre intelegere.
|
Tu iti dai seama cat divaghezi si elucubrezi? Cu dusmania si alte alea?
(Cand am vazut ca intarzii cu postarile, mi-am zis ca in sfarsit ai inteles! "Oare toti sunt apostoli? Oare toti sunt prooroci? Oare toti invatatori?" Aceeasi intrebare: cu ce drept inveti pe altii? Mai ales lucruri in care nu se iese din sfatul duhovnicului!)
Scuze de ton, asa sunt eu si in viata de zi cu zi, foarte directa. Am impresia ca ne crezi un morman de prosti care pot fi facuti din cuvinte.
Stiu de unde vine expresia ca lemniul intre lemne si IN CE SENS SI CONTEXT A FOST FOLOSIT.
Apoi este foarte clar in ce CONTEXT si SENS il folosesti tu.
Sunt diferite.
Poftim postarea:
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Femeia trebuie sa stie ca trebuie sa se supuna barbatului ei si sa il iubeasca. Iar barbatul trebuie sa stie ca trebuie sa o iubeasca si sa o ocroteasca.
Daca femeia intelege corect aceasta porunca atunci va stii ca indiferent daca barbatul intelege sau nu ea trebuie sa se supuna. Daca va avea in inima pe Hristos atunci , daca se intampla ca impreunarea sa fie in zi oprita , va cere sprijin de la Dumnezeu prin numele sau si nu va incalca porunca supunerii fata de barbatul sau , aratandu-i respect si iubire. Insa va fi exact ca Simeon cel Nebun, ca lemnul intre lemne. Nu va simti nimic, si prin asta celalalt va simti ca a gresit. Dumnezeu atunci il va invata ca a facut un lucru oprit. Singur atunci prin tine de la Hristos va intelege si va invata sa respecte zilele Domnului. Si va asigur ca le va respecta.
................
Dar exista o conditie esentiala si obligatorie. Intre cei doi nu are voie sa intre pacatul minciunii, al ascunzisului, al vicleniei. Cei doi trebuie sa fie un trup , sa se iubeasca ca pe ei insisi, sa nu se minta niciodata, sa nu se ascunda nimic unul de altul, sa se comporte ca si cu insusi Hristos.
|
Ba mai completezi si cu "onestitatea" care trebuie sa existe intre cei doi!
Mult mai onest mi se pare sa-i spui sotului ca postesti.
Iar daca totusi te culci cu el ca sa nu-l indepartezi, atunci nu este cazul sa-l umilesti sau sa-l "poedepsesti", sa-l "faci sa inteleaga" etc... Mi se pare o ipocrizie si un egoism cumplit. Adica "poacatosule, vezi cat de pacatos esti ca nu tii posturile?" Etc.. Groaznic.
Aproapele este calea noastra de mantuire. Cei mai aproape sunt sotul, copiii, parintii, fratii..
Daca pe acestia nu-i putem iubi, daca nu ne facem datoria fata de ei (de ex. sa cresti copii ortodocsi, sa-i inveti respectul inainte de a parasi casa), daca neputinta parintilor este greu de suportat etc... atunci cum putem noi visa la despatimire, harisme si iubirea vrasmasilor?
Dar insistenta ta in materie de viata intima, ma lasa cu gura cascata. Un singur cuvant conteaza aici: D U H O V N I C U L!
El cunoaste masura fiecarui om si stie sa-l sfatuiasca cum trebuie. Restul sunt pareri forumistice, care mai mult jignesc prin invadarea domeniului intim.
Dupa cum bine a scris adam (de ce 000?), despatimirea nu facem noi, ci Dumnezeu lucreaza in noi. Daca altul este mancacios sau in alte feluri poftitor, nu este cazul sa-l comentam/criticam, ca nu suntem noi in locul lui. Fiecare stie cu ce se lupta, uneori unele ispite sunt lasate tocmai pentru a smeri omul (care vede astfel ca nu poate izbandi singur, fara ajutorul lui Dumnezeu!).