View Single Post
Vechi 16.10.2011, 23:49:19
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Sofia in mod normal, TOTI credinciosii unei parohii ar trebui sa se roage si sa participe in comuniune in rugaciune cu TOTI ceilalti credinciosi din parohia respectiva, indiferent ca e parastas, nunta sau botez. Ar trebui ca TOTI credinciosii unei parohii (si de fapt toti credinciosii) sa fie ca o mare familie, uniti intru Hristos. Asa ar fi normal! Nu asa egoist, la modul: "stii eu imi pomenesc mortii din familia mea si n-am chef sa va vad mutrele vesele ca vreti sa va uneasca pe voi Dumnezeu, asa ca dispareti de aici cu veselia voastra cu tot ca eu am chef acum sa mi-i pomeneasca Dumnezeu pe ai mei, nu sa va uneasca pe voi" si nici: "stii eu imi fac nunta si-mi invit la biserica doar prietenii mei si rudele mele, iar restul credinciosilor dispareti de aici ca nu vreau sa va vad mutrele la nunta mea". Nu asa! Nu asta inseamna comuniunea in biserica. La Liturghie TOTI credinciosii participa in rugaciune, rugandu-se pt toti oamenii. Daca mergi la Liturghie si esti sincer cand participi la rugaciunea pt toti oamenii (vii si adormiti), atunci e o falsitate sa te rogi la parastas doar cu unii, la nunta doar cu alti invitati si la botez cu alti invitati.

Intervalul acela de timp distanta este in functie de cate nunti si botezuri are preotul de facut in acea zi, cat de aglomerat este. Iar daca nu e aglomerat, probabil pt ca de obicei oamenii intarzie (nu toti nuntasii ajung chiar la ora stabilita si inainte sau dupa un timp, ca asa sint unii...), daca are timp preotul la dispozitie ii asteapta putin pina se string.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
O fi asa cum spuneti voi, teoretic, dar practic atunci cand faci pomenirea unui om esti cu sufletul la el, esti trist.
In primul si in primul rand, la ORICE rugaciune, la ORICE slujba, inclusiv cand e vorba de pomenirea unui om, ar trebui sa fi cu sufletul in primul rand la Hristos! Ca de-aia e rugaciune! Ca daca te rogi la Dumnezeu, sufletul tau ar trebui sa fie in primul rand spre Dumnezeu (ca doar prin rugaciune vorbesti cu EL)!

Iar credinciosul care CREDE in Hristos, care crede in invierea Lui Hristos ce a oferit-o in dar TUTUROR celor care cred in El, nu are nici un motiv sa fie trist la parastas, ci are motiv sa fie bucuros in nadejdea invierii aceluia.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si de ce ar trebui sa fie asa? Chiar nu se poate lasa un ragaz de 30 minute-1 ora.
Pentru ca in mod normal toata obstea unei parohii ar trebui sa participe impreuna in rugaciune pentru toti fratii lor intru Hristos. Nu egoist, fiecare pentru interesul sau si daca interesele coincid se pot grupa pe sortimente, ci in comuniunea rugaciunii si dragostei dintre ei toti si Dumnezeu, impreuna cu totii pt ca toti sint madulare din trupul bisericii.
NU interesele credinciosilor ar trebui sa uneasca in biserica slujbele, ci dragostea, rugaciunea si comuniunea in Hristos.
TOTI care se impartasesc sint uniti in Hristos! Toti ar trebui sa se roage impreuna, indiferent pt care din ei si pt ce eveniment se refera, asa cum toti se roaga la Liturghie impreuna, pt ca sint uniti in Hristos.

Last edited by adam000; 17.10.2011 at 00:04:10.
Reply With Quote