View Single Post
Vechi 28.10.2011, 23:27:23
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Incercam doar sa arat ca sunt modalitati mult mai invazive de a impune o idee, in afara de mass media care creeaza "confuzie".

Exact. Deci unde e problema, de fapt? Nu e problema mea, dar a fost ridicata de crestinii ortodocsi de pe acest spatiu virtual.

Perfect ironic, avand in vedere ca existenta lui Iisus, si mai ales aspectele extraordinare ale vietii sale nu sunt relatate de nici o sursa istorica extrabiblica (contemporana). Si nu ma refer la mentiuni post mortem, ci la relatari direct proportionale (ca anvergura) cu minunile pe care se presupune ca le-a infaptuit, culminand cu invierea.

Nu contest impactul istoric al povestilor despre Iisus, preluate si modificate dupa caz (sau interes) de diversi oportunisti sau credinciosi.

De unde pana unde neutralitatea fata de religie e un lucru rau? Implica ea interzicerea vreunei religii? Nu. Interzice practicarea vreunei religii? Nu.

Cred ca perceptia asupra lumii va e afectata de situatia din Romania, unde e aproape de neconceput ca o persoana sa nu fie religioasa (sau macar sa se declare ca atare), si deci (aproape) sigur ortodoxa. Nu avem de a face cu un Stat in care convietuiesc o multitudine de confesiuni, nationalitati si convingeri, si ni se pare ca situatia din Romania se aplica la intreaga lume.

Ei bine, nu e asa. Europa de vest e deja, de multa vreme, un amalgam de culturi, nationalitati si religii. Care, si asta e un punct important, trebuie sa convietuiasca intr-un mediu dominat de respect si intelegere reciproca.

Mai ales in cazul religiei, neutralitatea in spatiul public e importanta. Repet, nu e vorba de interzicere, ci de practicarea religiei in spatiu privat. Lucru care nu ar trebui sa ii deranjeze pe crestini, care propovaduiesc valori ca smerenie, humility, etc. Nu?
"Incercam doar sa arat ca sunt modalitati mult mai invazive de a impune o idee, in afara de mass media care creeaza "confuzie"."
Atunci, este ok. :) Mulți atei susțin că toate ideile și practicile creștine ar fi fost impuse prin violență... De aceea, credeam că și dvs aveți aceeași atitudine, dar mă bucur să constat că nu este așa. :)
"Nu e problema mea, dar a fost ridicata de crestinii ortodocsi de pe acest spatiu virtual."
Corect. Aici, pe forum, problema a fost ridicată de creștinii ortodocși, dar pe plan internațional, în mass-media și în instituțiile publice (de exemplu, în Guvernul Australiei), ateii și cei de alte religii se pare că au insomnie din cauza sistemului de notare "î. Hr." și "d. Hr.". De ce-i deranjează atât de tare folosirea inițialelor numelui lui Hristos în datarea istorică... nu știu... probabil din cauza incertitudinii lor duhovnicești și intelectuale. Pe mine nu m-ar deranja, dacă aș trăi într-o țară majoritar musulmană (să spunem), folosirea simbolurilor și cuvintelor ce ar aminti de religia islamică, pentru că sunt atât de bine ancorată în propria credință, încât contactul vizual sau auditiv cu simboluri și cuvinte specifice unei alte religii nu m-ar afecta nici într-un fel. În schimb, promotorii secularismului practică o intoleranță incredibilă față de creștini, încercând chiar să le limiteze libertatea de exprimare publică a propriilor convingeri religioase.
Ați mai scris așa: "Mai ales in cazul religiei, neutralitatea in spatiul public e importanta. Repet, nu e vorba de interzicere, ci de practicarea religiei in spatiu privat".
Creștinismul este, prin definiție, o religie publică, o religie a comuniunii și a mărturisirii. De aceea, creștinii își pot practica religia în deplină libertate, doar manifestându-se drept ceea ce sunt (credincioși ai lui Hristos) atât în public, cât și în spațiul privat. Identitatea religioasă nu se schimbă în funcție de locul în care ne aflăm, așa cum naționalitatea - de exemplu - rămâne aceeași atât în public, cât și în spațiul privat. Oare cum ar reacționa un francez (este doar un exemplu), dacă i s-ar spune că, în public, îi este interzis să-și vorbească limba maternă, întrucât se află în România și... francez poate fi doar în spațiul privat? Chiar dacă înțelege și poate vorbi limba noastră, o astfel de persoană ar avea tot dreptul să se manifeste în spațiul public drept membru al naționalității căreia îi aparține, să-și vorbească limba maternă și să își păstreze chiar propriile tradiții naționale. La fel, un creștin nu poate fi credincios la el acasă și neutru (vorba lui Caragiale: "ca românul imparțial") în afara spațiului privat. Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este dreptul la liberă exprimare!
Știu că, în Occident, persoane de diverse naționalități și religii conviețuiesc și, evident, au datoria de a cultiva relații de respect reciproc. Tocmai de aceea, consider că aceste persoane trebuie să învețe a se accepta reciproc așa cum sunt, cu diferențele specifice ("unitate în diversitate"), neîncercând să-și ascundă convingerile sub pretextul toleranței. Cu atât mai meritorie este toleranța, cu cât se practică în condiții mai dificile... iar în Occident împrejurările nici măcar nu sunt dificile, ci firești: fiecare își păstrează și-și manifestă propriile convingeri și tradiții. Toleranța presupune acceptarea celorlalți așa cum sunt, iar nu uniformizarea lor... Și comuniștii își acceptau adversarii, după ce le impuneau să se prefacă a le fi prieteni. :)

O seară frumoasă vă doresc!

P. S. Cum susțineți că existența istorică a Domnului Iisus Hristos n-ar fi atestată în izvoare extrabiblice? Chiar nu cunoașteți niciun document istoric foarte apropiat de anii vieții pământești ai Mântuitorului, care să-I ateste existența?
Lucrarea "Antichități iudaice", scrisoarea lui Plinius cel Tânăr către împăratul Traian, scrieri ale lui Tacitus (de exemplu, "Anale")... exemplele pot continua.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote