Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta
ahem..un ritual care se tot repeta si din care nu intelegi nimic...cu tot respectul,poate dumneavoastra nu intelegeti nimic,dar daca ati fost atent la momentele liturghiei si ati mai cerceta(nu ziceati de cunoastere si traire?) de ce sunt asa,de ce se intampla momentul respectiv atunci,ce semnificatie are,poate v-ati fii schimbat parerea.
Invataturile propovaduite de Mantuitorul si Sfintii Sai Apostoli nu se caracterizeaza prin mistism si necunoastere ci prin cunoastere si traire.pai si noi ce facem aici in Ortodoxie?
|
1. Nu am spus ca nu intelegi nimic din liturghie. Am spus ca nu intelegi mare lucru. Sper ca sunteti de acord cu mine. Si daca ati intelege toata liturghia tot nu ar fi mare lucru. Nu ajungi sa inveti tot ce trebuie sa stii despre Hristos, chiar daca ai invata o viata intreaga, zi de zi, tot lucruri noi. In comparatie, ce poti cuprinde, ca invatatura, intr-un ritual care se repeta, fara sa aduca nici o invatatura noua?
2. Foarte important. De ce nu se "copiaza" modelul Domnului Iisus Hristos si al Sfintilor Apostoli? Ei nu tineau liturghii sau alte ritualuri (in afara de cele 5 sacramente - botezul, cununia, sfanta impartasanie, hirotonirea si mirungerea) ci
invatau pe norod, prin vorbe spuse deslusit, pe intelesul oamenilor.
"
Iisus invata in toate zilele pe norod" (Luca 19:47)
"
Pe cand vorbeau Petru si Ioan norodului, au venit la ei, pe neasteptate, preotii, capitanii templului si saducheii, foarte necajiti ca invatau pe norod si vesteau in Iisus invierea din morti."(Fapte 4:1-2)
Luati Noul Testament si aratati-mi de cate ori gasiti cuvantul slujba (cu sensul mistic) sau ritual sau orice face referire la asa ceva. Veti fi dezamagit de rezultat. Voi lua si eu Noul Testament si voi cauta verbul "a invata" (cu toate conjugarile sale). Cred ca voi gasi peste 100 de exemple. Asta spune multe despre crestinismul autentic (cel din vremea Domnului Iisus si a Sfintilor Apostoli).
Crestinismul autentic are la baza foarte multa invatatura, impartasita clar si raspicat (nu prin incantatii mistice). Ritualurile si misticismul sunt caracteristice religiilor pagane.