View Single Post
Vechi 22.11.2011, 15:19:39
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
M-a surprins de fiecare dată când ai enunțat definiția ecumenismului faptul că vorbești despre har ca despre o substanță sau ca despre o energie ce s-ar putea ramifica, știind că doar catolicii îl văd ca pe ceva creat, respectiv grația dăruită de Dumnezeu Bisericii.
Nu cred ca s-a referit la gratia creata administrata de Biserica, cel putin eu nu asta am inteles cand Catalin spune "harul lucrator exista in Ortodoxie, nu si la ceilalti". Credinta ca Hristos se poate uni cu omul exista in Ortodoxie; el probabil s-a referit la Taina , care se savarseste la intalnirea a doua persoane deschise prin credinta Duhului Sfant lucrator ,intalnire care se prelungeste si in atingerea trupeasca directa intre ele, harul dumnezeiesc lucrand prin mijlocirea trupurilor si a materiei dintre ele, care face ca trupul tainic al lui Hristos sa fie viu, prin mana omului scurgandu-se puteri spirituale asupra altui om fie direct prin trup, fie prin alta materie. Catolicii si protestantii nu au aceasta incredere, de transmitere de la om la om care face ca trupul mistic sa existe, iar in lipsa acestei conditii esentiale, harul nu poate fi lucrator.

Last edited by ioanna; 22.11.2011 at 15:28:12.
Reply With Quote