View Single Post
Vechi 13.12.2011, 03:13:49
ioan cezar
Guest

Implicit

Da, remarcabila lucrarea lui Larchet, citesc si tot recitesc de vreun an din ea... Exceptional sistematizata, abordind atat cauzele, cat si mecanismele bolilor precum si remediile. Cu adevarat imi pare o carte binecuvantata. Trimiterile la Sfintii Parinti dezvaluie stransa inrudire dintre acestia (! am zis-o!), adica e magistral cum se completeaza reciproc in nuante si nuante minunate... O desfatare! (si desigur un indreptar de lucru, de pus in practica!)
Desi realizeaza o abordare duhovniceasca, fiind vorba de o terapeutica spirituala (iar nu prin medicamente psihotrope sau psihoterapie), lucrarea nu stimuleaza controverse cu stiintele medicale. Cei care au cunostinte laice despre bolile sufletesti vor sesiza, probabil, cu usurinta, caracterul complementar al lucrarii in raport cu stiinta noastra lumeasca. Cei care lucram in domeniul sanatatii mintale putem intrezari orizonturi nebanuite si vom simti, desigur, ca autorii au o foarte solida cunoastere a sufletului omenesc. Nu sunt bajbaieli acolo, sunt cai ferme spre insanatosire sufleteasca.

P.S. Daca imi permiteti un sfat... deoarece am lucrat peste 10 ani cu oameni bolnavi de depresie (cu risc suicidar mare etc.) si am studiat cu atentie cateva carti scrise de psihiatri si psihologi care erau totodata si preoti duhovnici: nu e usor de facut distinctia intre o depresie care se trateaza cu succes pe cale medicala si o depresie care necesita abordare duhovniceasca. Au fost multe cazuri de oameni diagnosticati si tratati gresit, ba de medicul curant (care nu a luat in calcul aspectul duhovnicesc, ba de duhovnic (care a ignorat interventia medicului). In cartile pomenite sunt descrise astfel de situatii cu rezultat tragic (nebunie si moarte). Diagnosticul diferential necesita mare experienta si finete... Va sugerez sa apelati atat la preotul duhovnic cat si la psihiatru si/sau psiholog. Doamne ajuta!
Reply With Quote