Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Era vorba strict de Avraam și de poruncile primite direct din partea lui Dumnezeu, nu prin Tradiție. Dar înțeleg că vă este mai la îndemână evitarea acestei chestiuni incomode.
|
Eu tin minte ca am raspuns si nu am evitat nici un raspuns. Asta era doar o copletare ptr a argumenta ca acceptati Traditia doar cand vreti. Sa reiau totusi raspunsul: Atat timp cat nici Sf Treditie nici Sf Scriptura nu spun (nu ca nu ar spune clar dar nu spun deloc) faptul ca legea fusese primita inainte de Moise si ca in timpul lui Moise doar "s-a pus pe un suport durabil" nu am cum sa cred asa ceva. Decalogul are un comul elemente cu legea firii, cum ar fi sa nu ucizi, sau sa nu furi, si pe acelea le-a respectat Avraam Avraam a respectat si alte porunci ale Lui Dumnezeu,cum ar fi taiere imprejur, doar acestea sunt specificate clar in Sf Scriptura.
Citat:
Pe vremea propovăduirii Ev. deja exista Scriptura (VT în care apare și Avraam). Sfinții apostoli ca și Hristos aveau Scriptura și propovăduiau citând copios din aceasta. Din Tradiție mai puțin.
|
Daca ar fi vorbit din Trditie ati fi facut diferenta? Traditia 15:42, nu?
Deja v-am argumnetat (ca nu vreti sa acceptati nici explicatiile ce tin de bun simt) ca VT nu era disponibil majoritatii celor convertiti. De altfel nici macar cartile Noului Testament. Cel putin la inceputul propovaduiri cu siguranta nu.
Citat:
Nici instituția B.O.R. nu exista pe atunci, hai să spunem lucrurilor pe nume!
Nici măcar instituția Biserica Ortodoxă nu exista  , chiar dacă ne place să avem și noi faliții noștri... .
|
Exista BO si atat. BOR e doar forma de organizare. Nu exista nici o diferenta de invatatura intre BO, BOR, BO A Greciei etc. Dar asta deja stiati si sunt sigur. Cand folositi ca argumenete afirmatiile de genul acesteia nu dati dovada decat de faptul ca ca nu va intereseaza adevarul ci sa il contraziceti pe cel ce are alta parere. E cea mai slaba explicatia acesta ca BOR nu exista atunci.
Citat:
Onorată instanță, se admite "ziua duminicii"?
|
Nu, dar ptr ca am argumnetat deja si nu vreti sa accepati, incercam cu altceva. Deci aveti vreo invatatura a Sf Traditii care sa contrazica Sf Scriptura?