Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 11:26:16
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Asta denota un singur lucru pe care l-am mai afirmat ca recunoasteti Traditia, dar o folositi doar cand doriti. Si mai mult recunoasteti traditia exact cand nu trebuie. Cazul de fata.
Ce-are a face Tradiția cu întrebarea pusă de mine? Ori cu faptul că Dumnezeu a vorbit direct cu Avraam și acest lucru a fost consemnat în Scriptură (nici nu mă interesează dacă a fost consemnat și în Tradiție).

Citat:
Idem raspunsul de mai suc. Daca nu aveau Legea in forma scrisa si totusi o recunosteau se bazau pe Traditie.
Dacă și cu parcă
Se plimbau în barcă
Dacă dacă nu era
Parcă, parcă se-nneca...
...cu un suc!

Citat:
Va apreciez sincer umorul
Meritul este numai al dumneavoastră.

Citat:
dar Traditia desi a aparut mai tarziu in forma scrisa asta nu o discrediteaza.
Desigur. Din păcate, pe alocurea Tradiția discreditează Biblia. De fapt, se discreditează pe sine în această încercare.

Citat:
Corect, dar pentru asta ne-a dat Dumnezeu ratiunea.
Frați ortodocși, iată că și un ortodox poate folosi acest argument (știu dânșii la ce mă refer)!

Citat:
Raspunsul e acelasi, daca sursa de informare este incompleta probabilitatea de a ajunge la concluzia corecta scade proportional cu cantitarea de informatii lipsa.
În cazul acesta putem să ne luăm jucăriile și să ne mutăm pe alt topic. Înființați unul nou: "Învățături ale Sfinte Tradiții și respectarea lor de către Biserica AZȘ".

Citat:
Deloc. Asta sustine Biserica si asta au sustinut si Sf Parinti. Nu este o parere personala. Sf Traditie este mai cuprinzatoare decat Sf Scriptura.
No comment.

Citat:
Nu. Atat timp cat invatatura ei nu era asta nu a intretinut nimic. Este posibil, intradevar sa nu fi pus foarte mult accentul pe acesta invatatura pentru a nu "ispiti" pe cineva care din lipsa de informatii sa fie indis in eroare. in schimb nu a sustinut altceva. Dar practica acesta nu este noua. Nici Moise in Pentateuh nu dezvolta invatatura despre ingeri. Si sunt amintiti foarte rar si rolul lor nu este prezentat explicit.
Haideți să nu comparăm lucrurile marginale cu esența.

"Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om." (Ecl. 12,13)
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:41:52
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Ce-are a face Tradiția cu întrebarea pusă de mine? Ori cu faptul că Dumnezeu a vorbit direct cu Avraam și acest lucru a fost consemnat în Scriptură (nici nu mă interesează dacă a fost consemnat și în Tradiție).
Era vorba de cum s-a transmis invatatura urmasilor. Despre asta este vorba. Daca s-a transmis verbal asta insemana ca exista traditie si nu totul s-a transmis in scris. Daca asa s-a intamplat la Avraam de ce nu s-a intamplat asa si cu propovaduirea Evangheliei? Tocmai ca asa s-a intamplat, dar dvs ptr ca nu existati ca institutie atunci nu puteti sti. BO ptr ca exista asta afirma ptr ca fiind acolo stie.

Citat:
Desigur. Din păcate, pe alocurea Tradiția discreditează Biblia. De fapt, se discreditează pe sine în această încercare.
I-am mai adresat intrebarea acesta d-lui Grasul77 si inca nu a raspuns. Poate raspundeti dvs. Care este invatatura Sfintei Traditii care contrazice Sf Scriptura. Sa nu raspundeti cu ziua sambetei ptr ca va voi raspunde ca nu exista nici o porunca data de Hristos dupa inviere(inainte de inviere tinea legea mozaica) sa se tina sambata. Si nici nu avem o invatatura scrisa a apostololor sau un exemplu preactic in Fapte. Deci dati un alt exemplu.

Citat:
În cazul acesta putem să ne luăm jucăriile și să ne mutăm pe alt topic. Înființați unul nou: "Învățături ale Sfinte Tradiții și respectarea lor de către Biserica AZȘ".
Nu cred ca e cazul. Atat timp cat nu recunoasteti Sf Traditie nu e cazul. Faptul ca unele invataturi se refasesc si in Sf Traditie si in Sf Scriptura este normal sa fie asa. Iar dvs le respectati ptr ca apar in Sf Scriptura nu ptr ca se regasesc in Sf Traditie sau ptr ca ele coincid.

Citat:
Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.[/i]" (Ecl. 12,13)[/font][/center]
Asta face BO.
Vechi 19.12.2011, 11:46:53
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Da .. da, cred ca m-am ratacit ... stiti caut firul ce duce la Har ... si cred ca m-am ratacit ... poate ma indrumati ... da, aici spuneti ca e firul cu logica, asa .. asa, cu logica deci ... pai atunci ies, ies imediat, numa' sa umblu usor .. usor .. sa nu calc cumva pe logica .. ca e pacat .. hopa, ca tocmai de ce mi-e frica nu scapai, numa' ce o calcai, ... da' ce se aude .. parca un cantec ... ceva asa .. ".. cu logica .. pre logica .. calcand .. si celor .. celor .. a, da, celor din morminte .. dezgrop .. nu, .. dezvalu.. , nu, nu suna asa,.. demon.. demon.. ah, da, demonstrand, .. da, asta era, demonstrand!" Gata, am iesit. Iertare de deranj.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:56:32
Banned

Implicit

Citat:
Era vorba de cum s-a transmis invatatura urmasilor. Despre asta este vorba. Daca s-a transmis verbal asta insemana ca exista traditie si nu totul s-a transmis in scris.
Era vorba strict de Avraam și de poruncile primite direct din partea lui Dumnezeu, nu prin Tradiție. Dar înțeleg că vă este mai la îndemână evitarea acestei chestiuni incomode.

Citat:
Daca asa s-a intamplat la Avraam de ce nu s-a intamplat asa si cu propovaduirea Evangheliei? Tocmai ca asa s-a intamplat
Pe vremea propovăduirii Ev. deja exista Scriptura (VT în care apare și Avraam). Sfinții apostoli ca și Hristos aveau Scriptura și propovăduiau citând copios din aceasta. Din Tradiție mai puțin.

Citat:
dar dvs ptr ca nu existati ca institutie atunci nu puteti sti.
Nici instituția B.O.R. nu exista pe atunci, hai să spunem lucrurilor pe nume!

Citat:
BO ptr ca exista asta afirma ptr ca fiind acolo stie.
Nici măcar instituția Biserica Ortodoxă nu exista, chiar dacă ne place să avem și noi faliții noștri...

Citat:
I-am mai adresat intrebarea acesta d-lui Grasul77 si inca nu a raspuns. Poate raspundeti dvs. Care este invatatura Sfintei Traditii care contrazice Sf Scriptura. Sa nu raspundeti cu ziua sambetei ptr ca va voi raspunde ca nu exista nici o porunca data de Hristos dupa inviere(inainte de inviere tinea legea mozaica) sa se tina sambata. Si nici nu avem o invatatura scrisa a apostololor sau un exemplu preactic in Fapte. Deci dati un alt exemplu.
Onorată instanță, se admite "ziua duminicii"?
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:57:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Da .. da, cred ca m-am ratacit ... stiti caut firul ce duce la Har ... si cred ca m-am ratacit ... poate ma indrumati ... da, aici spuneti ca e firul cu logica, asa .. asa, cu logica deci ... pai atunci ies, ies imediat, numa' sa umblu usor .. usor .. sa nu calc cumva pe logica .. ca e pacat .. hopa, ca tocmai de ce mi-e frica nu scapai, numa' ce o calcai, ... da' ce se aude .. parca un cantec ... ceva asa .. ".. cu logica .. pre logica .. calcand .. si celor .. celor .. a, da, celor din morminte .. dezgrop .. nu, .. dezvalu.. , nu, nu suna asa,.. demon.. demon.. ah, da, demonstrand, .. da, asta era, demonstrand!" Gata, am iesit. Iertare de deranj.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Superb!
Multă pace!
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 15:42:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Unul din sensurile poruncii se referă și la locația fizică.
De ce ar fi facut Dumnezeu o astfel de remarca? Cu siguranta ca nu cumva unii sa se rataceasca si sa cinstreasca icoanele, nu? :))
Vechi 19.12.2011, 16:00:58
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Era vorba strict de Avraam și de poruncile primite direct din partea lui Dumnezeu, nu prin Tradiție. Dar înțeleg că vă este mai la îndemână evitarea acestei chestiuni incomode.
Eu tin minte ca am raspuns si nu am evitat nici un raspuns. Asta era doar o copletare ptr a argumenta ca acceptati Traditia doar cand vreti. Sa reiau totusi raspunsul: Atat timp cat nici Sf Treditie nici Sf Scriptura nu spun (nu ca nu ar spune clar dar nu spun deloc) faptul ca legea fusese primita inainte de Moise si ca in timpul lui Moise doar "s-a pus pe un suport durabil" nu am cum sa cred asa ceva. Decalogul are un comul elemente cu legea firii, cum ar fi sa nu ucizi, sau sa nu furi, si pe acelea le-a respectat Avraam Avraam a respectat si alte porunci ale Lui Dumnezeu,cum ar fi taiere imprejur, doar acestea sunt specificate clar in Sf Scriptura.

Citat:
Pe vremea propovăduirii Ev. deja exista Scriptura (VT în care apare și Avraam). Sfinții apostoli ca și Hristos aveau Scriptura și propovăduiau citând copios din aceasta. Din Tradiție mai puțin.
Daca ar fi vorbit din Trditie ati fi facut diferenta? Traditia 15:42, nu?
Deja v-am argumnetat (ca nu vreti sa acceptati nici explicatiile ce tin de bun simt) ca VT nu era disponibil majoritatii celor convertiti. De altfel nici macar cartile Noului Testament. Cel putin la inceputul propovaduiri cu siguranta nu.

Citat:
Nici instituția B.O.R. nu exista pe atunci, hai să spunem lucrurilor pe nume!

Nici măcar instituția Biserica Ortodoxă nu exista, chiar dacă ne place să avem și noi faliții noștri... .
Exista BO si atat. BOR e doar forma de organizare. Nu exista nici o diferenta de invatatura intre BO, BOR, BO A Greciei etc. Dar asta deja stiati si sunt sigur. Cand folositi ca argumenete afirmatiile de genul acesteia nu dati dovada decat de faptul ca ca nu va intereseaza adevarul ci sa il contraziceti pe cel ce are alta parere. E cea mai slaba explicatia acesta ca BOR nu exista atunci.

Citat:
Onorată instanță, se admite "ziua duminicii"?
Nu, dar ptr ca am argumnetat deja si nu vreti sa accepati, incercam cu altceva. Deci aveti vreo invatatura a Sf Traditii care sa contrazica Sf Scriptura?
Vechi 19.12.2011, 16:03:54
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Superb!
Multă pace!
Nu am vrut sa ii raspund unuia care nici macar nu e in stare sa afirme ceva si sa argumenteze. De fapt nu a zis nimic. E ca inceputul prostiei aleai de Zeitgeist ca tot a fost amintit pe aici recent. Cand un ... fara nici un argument a inceput sa faca misto de ideea de Dumnezeu. Cred ca vad o mica similitudine.
Vechi 19.12.2011, 17:47:55
Banned

Implicit

Citat:
De ce ar fi facut Dumnezeu o astfel de remarca? Cu siguranta ca nu cumva unii sa se rataceasca si sa cinstreasca icoanele, nu? :))
De ce nu? Nu credeți în preștiința lui Dumnezeu? Nu este Scriptura pentru îndreptarea și mustrarea noastră? Nu e nimic de râs aici!

Citat:
Sa reiau totusi raspunsul: Atat timp cat nici Sf Treditie nici Sf Scriptura nu spun (nu ca nu ar spune clar dar nu spun deloc) faptul ca legea fusese primita inainte de Moise si ca in timpul lui Moise doar "s-a pus pe un suport durabil" nu am cum sa cred asa ceva.
Reluați degeaba, căci evitați exact chestiunea punctuală, ba o și negați (vezi sublinierea). Versetul spune clar: porunci, legi, orânduiri.

Citat:
Decalogul are un comul elemente cu legea firii, cum ar fi sa nu ucizi, sau sa nu furi, si pe acelea le-a respectat Avraam
Măi să fie! Avraam a respectat 9 porunci din Decalog, doar porunca a IV-a n-a respectat-o, că așa vrea dl. Lucian!

Citat:
Avraam a respectat si alte porunci ale Lui Dumnezeu,cum ar fi taiere imprejur, doar acestea sunt specificate clar in Sf Scriptura.
Da, a respectat acea poruncă, dar ea face parte din orânduirile ceremoniale.

Citat:
Daca ar fi vorbit din Trditie ati fi facut diferenta? Traditia 15:42, nu?
Nu eu, ci ceilalți apostoli. Da, categoric! Un exemplu elocvent: dacă sf. ap. Pavel ar fi propovăduit "Neapărat să pupați icoana făcută de fratele nostru Luca", nu doar că s-ar fi sesizat, dar ar fi fost ucis cu pietre pe loc! Iar Dumnezeu cu siguranță n-ar fi intervenit să-l salveze. Îmi cer iertare pentru acest nou scenariu absurd, dar cam așa arată Sfânta Tradiție în destule locuri...

Citat:
Exista BO si atat.
V-am dat și această variantă. Nici măcar Biserica Ortodoxă Și Atât nu exista. Am făcut o contabilizare rapidă și poate incompletă: în NT apare explicit termenul biserică de 92 de ori pe o perioadă de 60 de ani de la apariția ei (34 d.Hr.) până la ultima carte scrisă. În niciuna din referințe nu apare termenul ortodox/ortodoxă! Se cădea ca măcar o dată să apară, dacă nu de 50 de ori! Păi nici chiar așa domnule, lăsați-o jos că măcăne!

Citat:
Nu, dar ptr ca am argumnetat deja si nu vreti sa accepati, incercam cu altceva. Deci aveti vreo invatatura a Sf Traditii care sa contrazica Sf Scriptura?
Am atât de multe, încât nu știu cu care să încep, cred că s-ar umple câte un topic pentru fiecare. Dar eu zic că ați sărit prea repede peste duminică, aveți vreo teamă, ceva? Argumentarea dvs. s-a axat mai mult pe sâmbătă, nu pe duminică.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 17:51:00
Banned

Implicit

Citat:
Nu am vrut sa ii raspund unuia care nici macar nu e in stare sa afirme ceva si sa argumenteze. De fapt nu a zis nimic. E ca inceputul prostiei aleai de Zeitgeist ca tot a fost amintit pe aici recent. Cand un ... fara nici un argument a inceput sa faca misto de ideea de Dumnezeu. Cred ca vad o mica similitudine.
Îmi pare rău, dar postările dlui. MariS sunt totdeauna miezoase și pline de bun simț. Deși nu este adventist, găsesc excelente toate postările dumnealui, chiar și când nu-mi convin...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13