Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Poate ca hula nu are legatura cu "invatatura gresita"... Cand a spus Mantuitorul asta, nu era Biserica pe Pamant, cu atat mai putin dizidentii/ereticii... Era in contextul in care unii ziceau "are drq"... Ori, El facea minunile, indeosebi cele care tin de ce da Duhul Sfant, adica Viata, deci cele de tamaduire/inviere, cu Harul Sf. Duh. Deci?...
Faza asta cu "invatatura gresita" e ceea ce mie imi place sa numesc "subiectivism activist organizational"...in cazul de fata, eclezial...si care este foarte omenesc si inrudit cu politicul...
|
Haideti sa vedem daca este data de "subiectivism activist organizational". Sa presupunem (doar presupunem) ca pentru cei pacatosi vor suferi vesnic in Iad. Daca invatatura in care credem spune ca nu este asa si ca cei pacatosi vor ispasi o pedeapsa temporara ptr pacatele lor, iar ulterior acestia isi vor inceta existenta, pentru ca daca pedeapsa pentru o viata pacatoasa este limitata nu poate sa fie vesnica, inseamna ca il facem pe Dumnezeu nedrept. Corect, da? Si totusi (bazandu-ne pe presupunerea facuta) pacatosi vor suferi pedeapsa vesnic. Atunci l-am facut pe Dumnezeu nedrept. Este hula?
Daca spunem ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul, cand el purcede doar de la Tatal inseamna ca noi contestam Sf Treimi asa cum este Ea. Nu este asta hula.
Daca prin Sf Euharistie painea si vinul se transforma in mod real in Trupul si Sangele Domnului si noi spunem ca este doar simbolica acesta transformare, nu ii contestam intelepciunea si puterea Lui Dumnezeu? Nu este hula?
Daca Harul se transmite prin Biserica si "distribuirea" se face prin cei "imputerniciti" prin mostenire directa de la apostoli, adica prin preoti, iar noi spunem ca nu avem nevoie de intermediari si ca putem ajunge singuri la Dumnezeu fara preoti si fara Biserica nu il hulim pe Dumnezeu pentru ordinea pe care El a stabilit-o?
Care invatatura pe care o marturiseste Biserica daca este diferita in alta confesiune nu este hula? Eu am luat ca exemplu pentru corectitudine invatatura BO. Dar putem lua si invers si tot hula reprezinta.
Deci?