Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Multumesc. Prin explicatia oferita sunteti departe de a-mi fi facut capul mare. Doar ca asa cum ati mentionat este o parere personala. Foarte bine argumentata dealtfel. Nu inseamna ca sunt de acord cu ea, dar bineinteles v-o respect.
Ar fi totusi o mare problema. Dvs sustineti ca fiind oameni, suntem bineinteles supusi greselilor. si sunt de acord. Dar sustineti si ca acesta se extinde si asupara invataturilor. In timp ce dvs sustineti ca invataturile sunt si au fost supuse filtrului mintii umane, eu (Biserica marturiseste asta si eu sunt de acord) sustin ca, fiind invatatura Lui Dumnezeu, Acesta a vegheat la pastrarea ei corecta. Si cu toate acestea evident unii s-au ratacit. S-au ratacit tocmai ptr ca au incercat sa treca invatatura prin filtrul mintii lor (sau ptr ca nu le-a placut invatatura asa cum fac unii si astazi; multi ortodocsi) si nu au mai respectat invatatura pe care o primisera. Si mi se pare mie (parere personala) ca este si normal sa fie asa ptr ca Dumnezeu nu putea permite ca fiecare sa aiba o parere, iar Sf Scriptura fiind destul de voluminiasa nu ar fi existat doua pareri identice niciodata. Asa ca nimeni nu ar fi tinut invatatura corecta. Si una este sa gresim pacatuind prin faptele noastre din viata curenta si cu totul alta este sa nu recunoastem invatatura corecta. Invatatura gresita reprezinta hula, adica pacat impotriva Duhului Sfant. Iar Hristos ne spune ca acesta nu se iarta. Si atunci ce facem? Mergem toti in iad?
|
Poate ca hula nu are legatura cu "invatatura gresita"... Cand a spus Mantuitorul asta, nu era Biserica pe Pamant, cu atat mai putin dizidentii/ereticii... Era in contextul in care unii ziceau "are drq"... Ori, El facea minunile, indeosebi cele care tin de ce da Duhul Sfant, adica Viata, deci cele de tamaduire/inviere, cu Harul Sf. Duh. Deci?...
Faza asta cu "invatatura gresita" e ceea ce mie imi place sa numesc "subiectivism activist organizational"...in cazul de fata, eclezial...si care este foarte omenesc si inrudit cu politicul...