Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
cine ti-a spus ca Biserica a fost mereu deschisa catre stiinta si progres?!
te afli intr-o grava eroare.
|
Asta am constatat din scrierile patristice pe care le-am citit. Sfinții Părinți erau foarte deschiși față de filosofia vremii lor și, nu în ultimul rând, față de știința de atunci, pe care mulți dintre ei chiar au practicat-o. Astfel, unii dintre termenii teologici din literatura patristică sunt preluați din filosofie și, în același sens, unii dintre Sfinții Părinți au fost mari oameni de cultură ai vremii lor. De exemplu, Sfântul Vasile cel Mare (330-379) și prietenul său, Sf. Grigorie Teologul, au studiat filosofia la școli renumite ale vremii, având 8 profesori, dintre care 7 erau păgâni. Sf. Vasile a studiat și practicat, de asemenea, medicina și, așa cum probabil că știți, a înființat un întreg centru de ajutor pentru cei nevoiași ("Vasiliada"), în care existau școli și spitale pentru aceștia. Sf. Ioan Gură de Aur (+ 407) a studiat, de asemenea, filosofia, dar și dreptul. Sf. Ambrozie al Milanului (sec. al IV-lea) a fost avocat, ca și apologetul Tertulian (+ 240) și alții. Știu, nu i-am luat în ordine cronologică, ci în ordinea în care mi-au venit în minte. :) Ar mai fi multe exemple în acest sens, dar doar citind literatură patristică vă veți putea da seama câtă cultură acumulaseră acești teologi și Sfinți ai Bisericii primare, cărora le datorăm formularea actuală a dogmelor creștine și monumentale opere de exegeză și hermeneutică biblică. De aceea, un teolog contemporan a remarcat faptul că Sfinții Părinți au fost "genii în planul culturii laice și teologice, dar și Sfinți în planul vieții duhovnicești" (am citat din memorie).
Dacă doriți să aflați care este atitudinea Bisericii primare față de cultura laică, puteți citi Epistola 22 către tienri a Sfântului Vasile cel Mare (unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai epocii patristice). În această epistolă, Sf. Vasile le răspunde unor tineri creștini, proveniți din familii aristocratice care, studiind la școli laice (cu mulți profesori păgâni), se întrebau dacă citirea cărților scrise de autori păgâni constituie sau nu un păcat. Răspunsul marelui "dascăl al lumii și ierarh" Vasile este reprezentativ pentru înțelegerea atitudinii Bisericii primare față de cultura laică: tinerii creștini - scria Sf. Vasile - pot citi (și chiar le este indicat să citească) literatura păgână, selectând din ea ceea ce le este util în viață și ceea ce este compatibil cu religia noastră (ținând cont de faptul că tinerii de atunci puteau crede în mitologia vremii... Era foarte complicat), așa cum albinele circulă la diverse flori, dar își aleg doar polenul folositor pentru fabricarea mierii. "Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți doar ceea ce ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm." "Restul să-l lăsăm" nu în sensul că trebuie să nu citim (se înțelege din context), ci doar în înțelesul că ne este recomandat să nu credem în ceea ce observăm că e contrar credinței creștine.
Dacă veți citi câteva scrieri din opera Sf. Justin Martirul și Filosoful, a Sf. Grigorie de Nyssa (de exemplu, "Marea cuvântare catehetică", în care adevărurile de credință sunt demonstrate prin argumente filosoficefoarte pertinente), Sf. Grigorie Teologul și scrierile multor alți Părinți și scriitori bisericești din primele secole, poate că-mi veți da dreptate.
De asemenea, atitudinea actuală a profesorilor de teologie față de știință este foarte foarte receptivă, în ciuda nemulțumirii unor credincioși care, din exces de zel, resping tot ceea ce nu scrie în Sfânta Scriptură, ca și cum Biblia ar fi fost scrisă pentru ca noi să nu mai studiem lumea aceasta și să cădem în trândăvie.
Numai bine!