View Single Post
  #31  
Vechi 05.01.2012, 12:12:57
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Si atunci de ce doar ierarhia se impartaseste si din potir la romano catolici? De ce nu renunta si ierarhia la potir de vreme ce trupul include in el si sangele dupa cum sustineti dumneavoastra?
Și la romano- și la greco-catolici, numai ierarhia se împărtășește, din Potir. Aceasta este regula generală, față de care sunt excepții. O excepție întâlnită la romano-catolici este Liturghia unor confraternități laice, numiți "neo-catehumenali", care stau efectiv la o masă și se împărtășesc direct din Sf Potir. O excepție întâlnită la catolicii orientali este Liturghia Sf Iacob (rar folosită), în care poporul credincios se împărtășește trecând Sf Potir la fiecare.

Probabil însă că dv vă referiți nu la Sf Potir, ci la practica uzuală a romano-catolicilor laici de a primi împărtășania sub o singură specie. Sunt mai multe motive, unul deja vi l-am spus: ca să nu existe între credincioși convingerea eretică a prezenței în Ostie doar al unui Trup fără sânge, erezie care se numește utraquism și a fost anatemizată de Conciliul din Trent, al XVII-lea sinod ecumenic după socoteala noastră.

Alt motiv este de ordin practic: ca să nu se întâmple ceea ce inițiatorul topicului a observat că se întâmplă în bisericile ortodoxe, și anume să se scurgă specia lichidă pe jos, pe plovăr etc. Cu atât mai mult cu cât, credincioșii catolici împărtășindu-se săptămânal, ar crește probabilitatea unor nedorite, dar triste sacrilegii.

În multe împrejurări (specificate în Codul Canonic sunt 13 la număr) romano-catolicii primesc comuniunea sub ambele specii, uneori direct din Sf Potir. Spre exemplu la căsătorie. Practica "împărtășirii" cu pișcoturi când se rostesc legămintele, nu există.

Citat:
La noi ortodocsii exista pe masa din Sfantul Altar, in chivot, Euharistia ce se foloseste de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate. Dar nu e simplu trup, e un trup imbibat in sange. Iata mai multe informatii in acest sens:

"In Joia Mare, in cadrul Proscomidiei, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie din ziua respectiva, se mai scoate inca un Agnet, care se sfinteste impreuna cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar".
Între ce spuneți dv (partea subliniată) și sursa prezentată de pe creștinortodox.ro nu e concordanță. Citind sursa, nu reiese de nicăieri că acel Agnet uscat și sfărâmat a intrat vreo clipă în contact cu vinul.

Citat:
Deci, nu vorbim la imparasire doar de trup sau doar de sange, ci de trup si sange. Pe rationamentul dumneavoastra, crestinii catolici ar putea sa se impartaseasca doar cu sangele, caci el include si trupul, dar acest lucru nu l-am vazut si nici nu cred ca il voi vedea.
Toți creștinii catolici care, din motive medicale, nu suportă specia Ostiei (spre exemplu: intolernață la gluten) cer și primesc dezlegare spre a se împărtăși NUMAI cu specia vinului, aceasta fiind socotită împărtășanie deplină, cu Sângele și cu Trupul Domnului.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote