Citat:
În prealabil postat de BebeGeo
Daca dau in fiecare duminica liturghie cu numele strabunicilor mei raposati(care au murit demult) si se aduna dupa mai mult timp 40 de liturghii sau mai multe, aceste 40 de liturghii facute cu intrerupere au acelasi efect ca cele 40 de liturghii care se fac in zile consecutive si imediat dupa moarte? multumesc!
|
Are efect dragostea si credinta ta, si a preotului care savarseste Liturghia la care se pomenesc.
Dumnezeu ajuta dupa credinta noastra si dupa cat de mult ii iubim pe cei pomeniti, iar nu pentru ca efectuam o formula magica (7 preoti, 7 manastiri, de 3 ori in genunchi si coate inconjurat biserica, 40 de liturghii sau mai stiu eu ce).
Unul care iubeste sincer pe cineva adormit si are credinta isi face semnul crucii si se usureaza si se bucura cel adormit pentru gandul lui, pe cand altul fara iubire da pomelnice toata viata si nu il ajuta pe cel adormit.
Revenind la problema initiala: daca se face imediat dupa ce moare omul, il ajuta de pe atunci, dar daca se face pomenirea mai tarziu (din cauza ca nu a fost nimeni disponibil atunci), nu-i nimic e bine ca se usureaza atunci.
Cat despre zile, cand se pomeneste zilnic se usureaza zilnic, daca doar duminica, atunci doar duminica, si in zilele pentru care te rogi pentru ei.
In alta ordine de idei, gaseste un preot bun si daruit slujbei sale, si pomeneste-ti bunicii, strabunicii si pe cine stii ca mai are nevoie nu doar 40 de zile sau 40 de saptamani duminica, ci cat de des poti, fie la Liturghie, fie acasa.
Stiu preoti daruiti care nu arunca pomelnicele pana nu isi noteaza numele intr-un carnetel (mai ales cand stiu de la cine vine pomelnicul, si stiu cine sunt persoanele de pe foaie) si ii pomenesc la proscomidie pentru tot restul vietii sale de slujitor in Biserica, adica la fiecare Liturghie.