Eu cred ca de ceea putem discerne. Preotii sunt asa cum sunt, asta e o realitate pe care nu o putem schimba in nici un fel. Dar avem posibilitatea de a alege unde sa mergem si pe care preot sa il alegem duhovnic.
Si credeti-ma, nu sunt toti preotii cazuti. O buna parte dintre ei sunt adevarate modele de sfintenie. Pe ei sa-i cautam, la ei sa mergem. Dar daca comoditatea nu ne ingaduie, asta e alta treaba. Deja devine strict problema noastra.
E adevarat ca in firea omului sta sa vada si sa retina lucrurile rele. Astea se vad intotdeauna mi usor si se retin multa vreme.
Mi se pare totusi o dovada de ignoranta sa nu ne coenstientizam rolul, ca odata cu noi se pot schimba lucrurile. Noi putem trai dezordonat, cu o credint superficiala si practica zero dar avem pretentia ca preotii de maine, medicii, avocatii s.a sa fie adevarate modele de credinta si cinste.
Sau daca continuam logica, o sa ajungem sa nu mai avem preoti buni, daca ii hirotonim doar pe cei cu vocatie si traire exemplara, decat unul pe oras, sau mai rau, pe regiune.La fel si cu medicii, avocatii s.a
Unde s-ar ajunge in acest caz?
Preotul, fie el si cazut in diferite pacate, i s-a dat harul preotiei prin care se pogoara Sfantul Duh la epicleza tainelor noastre.Asadar, ne putem bucura de o Sfanta Taina si de roadele ei, chiar daca preotul nu are o viata exemplara.(vb, in special, de Sfanta Liturghie si de Sf Maslu)
Nu vb de Taina Botezului, care tine 20 minute si ii afunzi copilului de 3 ori funduletul, sau de cununie care tine 15 minute. Dar daca si noi am fi cinstiti, am zice:Frate, la un astfel de preot nu-mi botez copilul.Daca toata lumea ar gandi asa, preotul ar ramane fara botezuri/cununi.Si atunci, de voie, de nevoie s-ar conforma randuielii.
Dar noi, exact contrariul: vrem slujbe cat mai scurte, sa putem merge cat mai repede sa ne imbuibam toata noaptea. Nu odata a venit cate un tatic/mamica sau mire/mireasa la sotul meu si i-a zis"Parinte, daca se poate sa facem slujba mai scurta. Stiti, oamenii se grabesc, copilul e mic si nu are rabdare(auzi motiv, bietul copil e bagat la inaintare)". La care sotul raspundea zambind"O facem atat cat trebuie."Omul pleca, intelegand ce putea. Dar slujba se desfasura dupa randuiala, fara a se scoate o iota. La gata, omul nu mai zicea nimic, dar o tulea rapid spre hotel, ca sa nu intarzie....
Astia suntem.... Si preotii isi adapteaza slujele dupa neputintele noastre, ca sa ne faca noua pe plac, sa dea bine in ochii nostri.
Slava Domnului ca sunt si preotii care isi tin randuiala, fiind, asa cum am mai spus, adevarate modele de sfintenie. Si am intalnit destui si din acestia.