Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Cuvintele au fost rostite în contextul subiectului " înviere" (v. 25., dar mai ales 24 care nu l-ați mai postat). Lazăr, departe de a nu fi " murit în veac", era cât se poate de mort. Ca să nu existe dubii, a pus-o chiar Iisus zece versete mai sus:
Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (Ioan 11,14 - versiunea Sinodală)
|
Subiectul nu era invierea ci moartea fratelui Martei.
Tocmai ca, Marta credea ca va fi viu doar dupa inveiere (stiu ca va invia la inviere in ziua cea de apoi) iar Hristos i-a daramat aceasta idee spunand: Eu sunt invierea si viata si completatnd cel ce crede in mine nu va muri ci va trai in veac.
Prin aceasta Hristos ne aseaza in Adevar, ca sufletul este nemuritor si ca daca va trai si va crede in Hristos nu va muri in veac.
O stare de moarte in care nu stii nimic - o perioada nedeterminata pana la inviere contrazice insasi ceea ce Hristos a spus: Eu sunt invierea si viata, daramand mintul mortii sufletului pana la inviere si intareste aceasta prin cuvintele: nu va muri ci va trai in veac, nu dupa inviere.
daca ar fi fost asa cum incercati sa sutineti, cu siguranta ca Hristos ar fi spus: asa e Marta, crezi bine, va fi viu dupa inviere, pana atunci este mort.
Invierea inseamna inviere in trup induhovnicit cum spune Ap. Pavel si este aceea prin care fiecare suflet va primi trupul sau induhovnicit daca se va invrednici de el daca nu va muri. Avem exemplu pe insusi Hristos care a inviat in trup induhovnicit.
In apocalipsa citim clar despre suflete invesmantate in haine albe cu ramuri de maslin in mana care erau multi , o multime si care erau sufletele celor pacatosi care s-au pocait si s-au spalat de pacat. Oare nu ar fi trebuit sa nu existe acolo ci sa stea morti in pamant pana la inviere? Si tineti cont ca acest lucru apare in apocalipsa inaintea invierii si a judecatii de apoi.
Lazar era cat se poate de mort (desi asta nu inseamna ca nu era in iad) si e normal asa atata timp cat inca nu se implinise patimirea si moartea lui Hristos si inaltarea Sa la ceruri. Inca era sub Legea veche. Hristos inca era Dumnezeu intrupat pe pamant si nu avusese inca loc salvarea omenirii din pacat.