Citat:
În prealabil postat de anna21
Parintele Cleopa
Sfantul Nicodim Aghioritul si alti parinti, impart iubirea in cinci feluri : iubire duhovniceasca, adica iubirea de Dumnezeu si de aproapele, care este cea mai inalta si singura mantuitoare de suflet ( Matei 22, 23-40 ) ; iubire fireasca, adica iubirea tinerilor, a sotilor, a parintilor fata de fii si a copiilor fata de parinti, care nu este nici spre mantuire, nici spre osanda, pentru ca este din fire; iubire din mandrie si slava desarta, cand cineva iubeste pe cei care il lauda si il vorbesc de bine; iubire din interes, cand cineva iubeste pe aproapele, fie pentru bani, fie pentru daruri, fie din respect sau din alta oarecare pricina omeneasca; iubire trupeasca, adica din pofta, cand cineva iubeste pe oameni sau femei pentru placeri si pacate trupesti, ori pentru betie care duce la desfranare. Prima iubire este mantuitoue. A doua este fireasca, deci nici buna, nici rea. Iar ultimile trei iubiri sunt vinovate si aducatoare de osanda vesnica, daca nu le paraseste crestinul.
|
Nu sunt vreun sfânt și nu sunt în nici un caz împotriva celor spuse de Sfântul Nicodim Aghioritul, dar îți propun următoarele forme (trepte) ale iubirii, zic eu (de ce nu ar putea fi o variantă de lucru?):
1. atracție fizică, instinctuală, pasională finalizată c-o îndrăgosteală, eventual "foc de paie", eventual căsnicie nereușită (finalizată sau nu cu divorț);
2. împărtășirea unor sentimente comune, valori comune, idei comune, empatie și toate ingredientele necesare pentru o căsnicie de succes (finalizate adeseori cu căsătorii fericite după criteriile lumii, multe până la finalul vieții);
3. comuniunea întru celălalt, să plângi când celălalt plânge, să râzi când celălalt râde, să trăiești întru el și el întru tine ("Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat,
ca să fie una precum suntem și Noi.", Evanghelia după Ioan, 17, 11), adică să fii de-a una cu celălalt, adică iubirea desăvârșită.
Iertare, dacă nu m-am făcut înțeles, nu știu ce se întâmplă, dar nu prea mai am răbdare să explic / să argumentez, de aceea uneori sunt lapidar, succint, sărăcăcios în explicații.