![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Precis stii ca si in Noul Testament sunt utilizati termeni variati (inteles diferit) pt a desemna "iubirea": Eros, philia, agape..
(in alta ordine de idei, mie mi se pare ciudat sa vorbim de iubire amestecand iubirea lui Hristos cu ceea ce inteleg si traiesc eu in "iubire". Este evident ca este o distanta astronomica intre ceea ce denumim prin acelasi cuvant.) Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta!
In primul rand, vreau sa va intreb cum as putea sa imi creez si eu un nickname pentru a-l folosi atunci cand postez pe forum. Multumesc anticipat celui care imi va raspunde. Acum in legatura cu sotul ideal sau sotia ideala. In primul rand aceasta sintagma de "sot/sotie ideal/a" este incompleta. Pentru ca fiecare om este unic si are un ideal unic in materie de partener. Sigur ca pot semana, pe ici pe colo, idealurile intre ele, dar niciodata nu sunt aceleasi. Cred ca in primul rand trebuie sa iti prioritizezi lucrurile pe care le urmaresti la acest partener. De exemplu, pentru x este absolut necesar sa fie credincios, amuzant si randator. Pentru y este absolut necesar sa fie inalt, sa aiba un zambet frumos si sa ma iubeasca. Si tot asa. Apoi, daca indeplineste aceste "conditii", intra pe "lista". Cred ca este mai usor apoi, ca, vazandu-i cusururile, sa le poti accepta. Eu de exemplu imi doresc sa am un partener cu care sa ma pot consulta, un om cu care sa pot vorbi si sa am incredere. Un om care sa nu se aseze in interactiune/comunicare "sub mine" sau "deasupra mea" ci sa pastreze echidistanta, egalitatea, parteneriatul. Sa se simta la fel de om ca si mine. Cu aceleasi drepturi, cu aceeasi demnitate. Sa nu stea sa astepte de la mine initiative, sa se gandeasca el insusi ce poate face pentru relatie, pentru mine. Sa cauta sa creasca, sa se dezvolte prin aceasta iubire, si nu astepte sa cada fericirea si implinirea ca o pleasca din cer. Imi doresc o relatie dinamica. Cred ca asta ar fi relatia ideala pentru mine. Domnul sa ne ajute! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Sa te intristezi? Trebuie sa o faci atat de discret incat sa nu sufere nimeni... Sa te implici? Nu stii niciodata cum iese, cand nu ai siguranta ca vorbesti despre acelasi lucru. Sa stai deoparte?... Cred ca e cel mai intelept!... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In legatura cu nick-ul, cred ca tu esti cea mai in masura sa cauti si sa gasesti o conectie cu ceea ce crezi tu ca te caracterizeaza mai bine sau... ai vrea sa te caracterizeze. Eu asa am facut cu multi ani in urma si desi am avut doua sute cinsh'pe mii, patru sute douazeci si una de motive sa-mi trag palme, am ramas nevatamat si mi se pare ca chiar am reusit sa ma schimb in timp, asa cum mi-am propus... In rest, imi place cum gandesti si cred ca poti fi o comoara la casa omului, care nu e nevoie sa fie adanc ascunsa in seif... Totusi, viata de cuplu ne pune in fata multor inconveniente, iar daca in urma acelei consfatuiri, nici unul nu cedeaza, considerandu-si argumentele mai puternice, relatia devine obositoare. Intre doua caractere puternice, e greu sa gasesti semnul egal. Dar cand Dumnezeu vegheaza, gaseste El si pacea si dialogul potrivit, iar solutia vine de la sine! Doamne-ajuta Last edited by OmuBun; 28.01.2012 at 12:19:38. |
|
||||
|
||||
![]()
Iertare ca asemeni unei sore de mai sus indrasnesc sa pun si eu o intrebare off topic : vreau sa ascult radiotrinitas pe net si nu stiu cum sa procedez.
Nu stiu decit sa intru in site-ul lor (www,radiotrinitas.ro) si pe prima interfata care apare , undeva , in dreapta sus este optiunea de ascultat online . Dar de aici in colo ma impotmolesc si nu stiu ce sa mai fac . Daca este cineva care sa ma poata ajuta ii multumesc anticipat !
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
OK. Poate mă înșel. Esențial e să iubim și să simțim asta, teoriile nu ne vor mântui. Doamne ajută! P.S. Un singur aspect doar: să nu numim iubire îndrăgostirea subită, pasională, carnală etc. În cazul acesta nu vorbim, totuși, de sentimente (cu atât mai mult despre iubire, chiar dacă se finalizează cu vreo căsătorie, cei doi fiind convinși că "se iubesc"). Eventual doar de un sentiment de goliciune interioară după ce ai săvârșit vreun act cu partenera care, de fapt, nu are nici o legătură cu persoana în cauză. (Bărbații care s-au murdărit în tinerețile lor cu astfel de lucruri, știu despre ce vorbesc. Să ne ierte Dumnezeu.)
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]()
Referitor la "ps" : de ce sa dam la o parte indragostirea/ iubirea carnala?
Nu sustii ca important este ceea ce "SIMTIM"? Crezi ca ei simt mai putin.. sau cum? (daca suntem destul de flexibili in ce priveste aria semantica, putem include in "iubire" si ceea ce simte grivei cand se gudura langa stapan, nu?) Stiu ca "iubirea" este iluzia care se vinde azi cel mai bine. Fiecare, oricat de pacatos, "simte" ca iubirea il curata si innobileaza. Pocainta este dificila si dureroasa.. Bine ca exista "iubirea" asta la indemana oricui, facila si placuta. Cum sa dai ochii cu adevarul ca.. NU ORICE IUBIRE ESTE MANTUITOARE?! |
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Cleopa
Sfantul Nicodim Aghioritul si alti parinti, impart iubirea in cinci feluri : iubire duhovniceasca, adica iubirea de Dumnezeu si de aproapele, care este cea mai inalta si singura mantuitoare de suflet ( Matei 22, 23-40 ) ; iubire fireasca, adica iubirea tinerilor, a sotilor, a parintilor fata de fii si a copiilor fata de parinti, care nu este nici spre mantuire, nici spre osanda, pentru ca este din fire; iubire din mandrie si slava desarta, cand cineva iubeste pe cei care il lauda si il vorbesc de bine; iubire din interes, cand cineva iubeste pe aproapele, fie pentru bani, fie pentru daruri, fie din respect sau din alta oarecare pricina omeneasca; iubire trupeasca, adica din pofta, cand cineva iubeste pe oameni sau femei pentru placeri si pacate trupesti, ori pentru betie care duce la desfranare. Prima iubire este mantuitoue. A doua este fireasca, deci nici buna, nici rea. Iar ultimile trei iubiri sunt vinovate si aducatoare de osanda vesnica, daca nu le paraseste crestinul. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
sotul vs familia de origine | irinelu | Nunta | 68 | 30.08.2013 23:52:59 |
Conducatorul ideal... | mihai.radulescu2003 | Generalitati | 226 | 13.12.2012 10:48:28 |
sotul cel neideal | VLCMirela | Nunta | 138 | 12.05.2012 12:10:57 |
Parintele Galeriu - duhovnicul ideal | sophia | Mari Duhovnici si predicile lor | 13 | 12.05.2010 17:30:51 |
Destin si Ideal | OmuBun | Generalitati | 4 | 28.08.2009 16:44:33 |
|