View Single Post
Vechi 30.01.2012, 23:45:17
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
<<Trebuie precizat ca raspunsurile imi apartin si mi le asum, nu reprezinta neaparat si pozitia oficiala a confesiunii din care fac parte>>

(1) (Datorita acestei intrebari s-au intrunit multe concilii de-a lungul istoriei crestine si au fost mari schisme. Daca aici ne agitam, ne invartosam si ne "ciufulim" unii la altii, in vechime au fost prigoniri si chiar ucideri din pricina acestei intrebari.)
Raspunsul meu: Da. Nu cred ca Dumnezeu ne va judeca pentru ca nu am inteles corect manifetarea trinitara a Dumnezeirii Lui, ci mai degraba ca n-am fost sub ascultarea Lui.
Ok. Dar neintelegerea corecta a invataturii se poate face fie din neascultare (parasirea Bisericii a carei invataturi nu le cunostem pentru una care a aparut la multe sute de ani distanta si care clar nu poate avea nealterate invataturile apostoloce), din mandrie (sa consideram ca putem noi intelege cu mintea noastra limitata si fara o "educatie" si pregatire anterioara Cuvantul lui Dumnezeu) sau din rea vointa (nu ne place interpretarea existanta, nu se poatriveste cu felul cum a vrea noi sa fie). Si atunci nu e drept ca Dumnezeu sa sa ne condamne si pentru neintelegerea corecta a invataturii?

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
(2)
b) Da. Se pot mantui. Daca din nestiinta (desi crezi si marturisesti Dumnezeirea Lui Iisus Hristos) si din ignoranta, nu intelegi, nu pricepi Taina aceasta nu cred ca vei fi condamnat pentru hula.
Idem punctul de mai sus. Lepadarea de credinta nu se iarta.