Citat:
În prealabil postat de fallen
Aha, deci familia de origine poate avea atat o influenta benefica, de formare a unor valori morale, cat si una foarte nefasta, chiar, dupa spusele lui Cezar..
|
.Asa este.
Citat:
Whatever, eu nu-i consider pe parintii mei, de exemplu, nici mai vinovati nici mai nevinovati decat pe Adam si Eva.
|
Din pacate suntem mai vinovati decat Adam si Eva. Aceia ptr trei pacate au fost izgoniti din rai, dar viata lor pe mai departe a fost in chinuri si durere straduindu-se sa redobandeasca Imparatia PromisaNoi , in scimh ne balacim zilnic in tot felul de pacate.
Citat:
Iar noi, copiii lor, marea majoritate, le calcam pe urme, ducand mai departe blestemul, pana cand ne intoarcem in pamantul din care suntem facuti.
|
E adevarat, ca mostenirea genetica e cea care ne face sa ne asemanam parintilor in bune si in mai putin bune. Nu ducem decat blestemul pacatelor acumulate, sau in cazuri mai rare, pacatele inaintasilor nostri.
Citat:
Important e sa nu ajungem precum Cain (ca Abel n-avem cum, ca n-am mai fi).
|
Asa vi se pare? mie mi se pare ca avem doua exemple concrete: Pe Abel, care era un om bland, bun ,milostiv cu dragoste de Domnul, as putea spune ca a fost chiar primul mucenic din vt si pe Cain, fratele rautacios, invidios, egoist, criminal. E un exemplu demn de urmat Abel. Sa ajute Domnul sa ajungem ca Abel!
Citat:
Iar de mantuit stim bine ca nu ne putem mantui decat prin Mantuitorul. Chiar daca ne straduim sa ll urmam, nici unul dintre noi nu a fost, nu este si nu va fi asemeni Lui.
|
Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu, urmand sa ajunga la asemanarea cu El. Caderea in pacat indeparteaza drumul pana la aceasta Asemanare, drum restaurant ontologic de Hristos prin Jertfa de pe cruce. Asadar, in vartutea acestei jertfe, omul are posibilitatea de a ajunge la Asemanrea cu El. Si acest lucru au reusit-o sfintii, asemanre inceputa aici si desavrsita Dincolo.
in invatatura bisericii noastre chip se refera la natura spirituala, intelectuala si morala a omului, iar asemanare se refera la scopul catre care tinde omul, dezvoltarea si perfectionarea lui morala.
Asemanarea este astfel starea de sfintenie si dreptate, castigata prin practica virtutii si ajutorului haric.
Citat:
Sa facem bine, sa nu facem rau, sa ascultam pe Domnul, sa ne iubim, cam asta sta in puterile noastre.
|
Si atata ni se cere sa facem Sa iubim pe Domnul si pe aproapele nostru, sa facem binele, sa fugim de rau.
Citat:
Noi, oamenii, nu cred ca vom putea rascumpara pacatul stramosesc, suntem datori sa ni-l asumam si sa suportam consecintele.
|
Nici nu e nevoie sa face aceasta. Hristos l-a rascumparat, odata ptr totdeauna , prin Jertfa de pe Cruce.nu e nevoie sa ni-l asumam, el a fost sters la botez.A ramas doar consecinta lui, care este moartea, dar asta nu ar trebuie sa ne afecteze decat intr-o singura directie.:Sa incercam sa traim asa cum invata Domnul in aceasta perioada limitata.
Citat:
Mesia a venit doar o data, unii L-au vazut, altii nu, "ferice de cei ce nu L-au vazut si cred", si din fericire suntem multi.
|
NU e suficient sa credem ca Iisus a existat, a murit si a inviat. Acesta e doar punctul de plecare. Trebuie sa credem intreaga invatatura de credinta marturisita de El si continuata de Apostoli, episcopi, preoti, sfintii parinti. Doar marturisirea ei curata e mantuitoare. Si tocmai aici se loveste: in alterarea invataturii de credinta prin tot felul de inventii mincioase, departate de adevar(ultima si cea mai moderna e ecumenismul). Sa avem asadar putere sa aparam invatatura sfanta , primita de la inaintasii nostri vrednici si sa o tinem curata pana la capat. Doar asa vom mai vorbi de Ortodoxie in Romania!
Citat:
Domnul sa ne ajute si sa ne lumineze!
|
amin!
Citat:
PS : si sa nu uitam, ca din prea multa ravna de a-i face pe plac Domnului, fiind el cel care-i aduce jertfa, Cain l-a ucis pe fratele sau Abel...
|
Nici vorba! Cain l-a ucis ptr ca era suparat ca fumul jerfei Lui nu se inalta spre cer, era invidios spre fratele lui. Nu avea Cain dragoste ptr Domnul, daca ar fi avut-o ar fi jertfit din roadele cele mai frumoase. A facut jerfa ca o obligatie la spusele mamei sale.